Välisministeeriumile antakse üle tuhanded ACTA-vastased allkirjad

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu pealinnas Vilniuses toimunud ACTA-vastane meeleavaldus.
Leedu pealinnas Vilniuses toimunud ACTA-vastane meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Eesti Interneti Kogukond annab täna välisministeeriumile üle petitsioon.ee lehel kogutud 7212 võltsimisvastase kaubandusleppe (ACTA) vastast allkirja.

Allakirjutanud nõuavad Eesti riigilt ACTA-vastase seisukoha võttu ja tugevat kodanike õiguste kaitset internetis.

Euroopa Parlament otsustab juuli alguse plenaaristungil, kas Euroopa Liidu tasemel hakkab ACTA kehtima. Praeguseks on neli parlamendi komisjoni andnud ACTA-le negatiivse hinnangu, aga hääletustulemus on veel ennustamatu. Eesti saadikutest toetab ACTA-t Tunne Kelam.

Veebruaris üle 3000 inimese tänavale toonud ACTA-vastaste protestide korraldaja Siim Tuisk nimetas ACTA-t turvaauguks. «Osa lepinguga kaasas käivatest dokumentidest on senini salastatud. Kodanike õigusi riivavaid punkte ei eemaldatud ka pärast sellele tähelepanu juhtimist ning loodi võimalusi karistada kriminaalkorras asju, mida ei ole kunagi karistatud või on lahendatud seni tsiviilkorras,» sõnas ta.

«Sarnase salastatud skeemi ja eesmärkidega uusi lepinguid on veel peale tulemas ja see ei lõpe enne, kui ühiskonnas on arusaam, kokkulepe, mis on kodaniku õigused internetis ja mida lubatakse firmadel teha. Seadused ja lepped peab tegema kodaniku seisukohast, mitte suurfirmade omast!»

Eesti Interneti Kogukonna juhatuse liige Jaagup Irve lisas: «Kui ACTA peaks vastu võetama, siis on selge, et me ei saa oma tagatubadesse sumbunud poliitikuid usaldada ja peame kodanikena võtma asja enda kätesse.»

9. juunil toimuvad üle kogu Euroopa meeleavaldused Euroopa Parlamendi mõjutamiseks ja ACTA-vastase seisukoha võtmiseks. On suur tõenäosus, et EL parlament võib selle vastu võtta.

Üks suurematest fraktsioonidest, Euroopa Rahvapartei, kuhu kuulub ka Tunne Kelam, on pigem leppe heakskiitjate leeris ja ka teistes fraktsioonides leidub nende mõttekaaslasi. Ka Euroopa Komisjon on avaldanud ACTA-le poolehoidu ja soovib seda kiiremas korras vastu võtta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles