Prantsusmaa viib väed Afganistanist välja aasta lõpuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Francois Hollande laupäeval, 9. juunil natsiohvrite mälestusüritusel.
Prantsuse president Francois Hollande laupäeval, 9. juunil natsiohvrite mälestusüritusel. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa hakkab vägesid Afganistanist välja tooma järgmisel kuul ja viib selle lõpule detsembris, ütles laupäeval president Francois Hollande.

Hollande esines sõnavõtuga pärast seda, kui talibid olid laupäeval tapnud Kapisa provintsis neli ja haavanud viit Prantsuse sõdurit. President lubas langenutele «riiklikke austusavaldusi».

Prantsuse vägede lahkumine Afganistanist oli sotsialistist Hollande'i valimiskampaania üks põhilubadusi. «See algab juulikuus ning viiakse ellu ja lõpetatakse 2012. aasta lõpuks,» sõnas Prantsuse president.

«Vahepeal tuleb teha kõik, et meie sõdurid saaksid täita oma kohustusi,» ütles riigipea, lisades, et sealjuures peab sõdurite elude säästmiseks maksimaalset valvsust ilmutama.

«Ma võtan siin selle kohustuse ja hakkan operatsiooni garandiks,» ütles Hollande Tulle'is, kus ta osales natside poolt 1944. aastal korraldatud veresauna aastapäeva mälestusüritusel.

Laupäevane enesetapurünnak Prantsuse sõduritele oli esimene pärast 20. jaanuari, mil Afganistani sõdur tappis samuti neli relvastamata Prantsuse sõjaväelast ja haavas veel viit.

Afganistani siseministri Sediq Sediqqi sõnul olid ründajad maskeerunud burkades naisteks.

Afganistanis teenib 3500 Prantsuse sõdurit, peamiselt Kabulis ja riigi idaosas asuvas Kapisa provintsis, kus ka laupäevane rünnak aset leidis.

Mais toimunud presidendivalimistel lüüa saanud endine riigipea Nicolas Sarkozy oli lubanud lahingüksused Afganistanist välja tuua 2013. aasta lõpuks, kuid Hollande otsustas selle tähtaja ettepoole nihutada.

Prantslased naasevad pühapäeval valimiskastide juurde, et anda oma hääl parlamendivalimiste esimeses voorus. Hollande'i sotsialistid loodavad saavutada kontrolli parlamendi üle, kus praegu on enamuses konservatiivid.

Afganistanist lahkumise plaan näeb ette 2000 lahingüksuste sõduri kojutoomist kuue kuu jooksul, ülejäänud isikkooseis aga asub kodumaale toimetama varustust ja relvastust.

Afganistanis teenib ühtekokku 130 000 NATO sõdurit. Prantsusmaa kontingent on suuruselt viies.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles