Eesti kalleim kuldraha on jälle müügis

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Unikaalne kuldmünt, millest Eesti Pank 2002. aastal Münchenis oksjonil napilt ilma jäi, on taas oksjonil.

Londoni tuntud oksjonimajas Spink tuleb 19. märtsil enampakkumisele teadaolevalt kõige kallim Eesti münt üldse, mille hind võib ulatuda 442 000 kroonini, kirjutas Eesti Ekspress.

Tegemist on Saksa Ordu Liivimaa viimase meistri ­Gotthard Kettleri 1560. aastast pärit kuldrahaga, mille ärimees Guido Sammelselg ostis oktoobris 2002 Müncheni oksjonimaja Gorny & Mosch enampakkumiselt, makstes selle eest juba siis rohkem kui 400 000 krooni.

Münti soovis omandada ka Eesti Pank, ent Sammelselg pakkus üle ja laenas selle 2003. aasta algul Eesti Panga muuseumile, kus seda Eesti vabariigi 85. aastapäeva puhul rahvale paar nädalat näidati.

Küsimusi tekitab aga kuldmündi leidmise lugu, sest ametlik versioon, et münt tuli ilmsiks Hollandi lähedalt mereliivast, on küsitav ning juhul, kui münt tegelikult Eestist leiti, oleks selle müümine välismaale ebaseaduslik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles