Lõunakeskuse juurde plaanitakse suurt ärihoonet

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Armin Valteri eskiislahendus näeb kavandatavale ärihoonele ette viis korrust ning 200-kohalist autoparklat. Alumisel joonisel on näha ka Tartu–Elva maanteele kavandatud ringristmik.
Arhitekt Armin Valteri eskiislahendus näeb kavandatavale ärihoonele ette viis korrust ning 200-kohalist autoparklat. Alumisel joonisel on näha ka Tartu–Elva maanteele kavandatud ringristmik. Foto: eskiis

Apotheka apteegiketi üks omanikke Aivar Linnamäe kavandab Tartus Riia maantee lõppu suuremahulist äri- ja büroohoonet. Lõunakeskus ei näe uues tulijas siiski konkurenti, vaid pigem sealse kaubanduspiirkonna täiendajat.


Riia maantee 193 krundi omanik Incorpore Invest OÜ esitas Tartu linnavalitsusele detailplaneeringu koostamise algatamise ettepaneku, mille eesmärk on muuta krundi maakasutuse sihtotstarve elamumaast ärimaaks ning määrata umbes kahe hektari suurusele maatükile ehitusõigus kolme- kuni viiekorruseliste äriotstarbeliste majade püstitamiseks.

Kõrgem hoonestus on planeeritud naabruses asuva Tartu teaduspargi poolsesse krundi ossa ning eskiislahenduses on arvestatud ka Tartu–Elva maantee eelprojektiga krundile ette nähtud uue ringristmiku ja kogujateega. Hoone juurde on kavandatud parkla kahesajale sõidukile.

Hea teeäärne asukoht

Incorpore Invest OÜ esindaja Rene Teimanni sõnul on Riia maantee ääres olev krunt perspektiivne ärimaa, mis on eelkõige logistiliselt väga hea asukohaga. Maatükk asub Tartu ühe tihedama liiklusega tee ääres ning võimaldab seetõttu ära kasutada mööduvat liiklusvoogu.

«Mitu hoonet täpselt tuleb ja kuidas need krundil paiknevad, täpsustub arhitektuurse lahenduse koostamise käigus vastavalt klientide vajadustele. Praegune eskiislahendus on pigem mahuanalüüs,» rääkis Teimann ning lisas, et äri- ja büroopinna täpne suhe uues hoones ei ole veel teada.

Arhitekt Armin Valteri eskiislahenduses on äripinnad määratud esimesele ja teisele korrusele ning need moodustavad kokku 12 000 ruutmeetrit. Võrdluseks olgu toodud hiljuti Annelinnas avatud Prisma, kus kogu hoone pind on 11 000 ruutmeetrit.

Ehitamise algus ebaselge

Teimann polnud siiski nõus nimetama kavandatavat hoonet kaubanduskeskuseks ning Lõunakeskusega konkureerima ei hakata. Samuti ei julgenud ta pakkuda, millise valdkonna firmad võiksid nende juures tegutsema hakata.

«Meil on küll teatud detailsem plaan olemas, aga konkreetsete kokkulepete sõlmimise oleme seni edasi lükanud, sest ehitamise algust ei ole võimalik kindlaks määrata. Aga võib öelda, et huvi antud kinnistu osas on suhteliselt suur,» rääkis Teimann.

«See on ilmselge ennustamine, arvestades asjaolu, et tänase päeva ja ehitamise alguse vahele jääb kogu detailplaneeringu koostamise ja menetlemise protsess. Enne detailplaneeringu koostamise algatamist on juba tulnud asjasse puutuvatelt ja ka kõrvalistelt isikutelt lugematu arv tingimusi, soove ja seisukohtade muutusi, mida oleme püüdnud eskiislahenduses võimalikult palju arvestada,» selgitas firma esindaja.

Pole konkurent

Ka Lõunakeskuse juhataja Jaan Lott ei näinud uues tulijas konkurenti.

«See Riia maantee ots ongi ju Tartu suurim kaubanduspiirkond ja selge on see, et siia võiks samalaadset tegevust juurde tulla. Minu meelest on see loogiline areng ja pigem me täiendame üksteist,» lausus Lott.

Lõunakeskuse enda plaanitav juurdeehitis on Loti sõnul aga joonistamise staadiumis ning selle aastanumbri sees mingil juhul ehitama ei hakata.

Incorpore Invest OÜ juhatuse liige on Aivar Linnamäe ning firma omanik on OÜ Välimeri. Viimane kuulub jällegi Aivar Linnamäe juhitavale firmale Infact Consulting CO, LLC, mis on registreeritud Ameerika Ühendriikides.

Aivar Linnamäe vend Margus Linnamäe on tuntud kui ravimifirma Magnum Medical üks omanikke. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles