Herne tänava majaehitus jätkub keelust hoolimata

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herne 45 maja ehitus jätkus linna ettekirjutusest hoolimata ka eile.
Herne 45 maja ehitus jätkus linna ettekirjutusest hoolimata ka eile. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ehkki Tartu linnavalitsus on teinud ettekirjutuse peatada Herne 45 lubatust kõrgemaks osutunud maja ehitamine, ehitus jätkub ja uue sammuna alustab linn menetlust hoone lammutamiseks.

Tartu ehitusjärelevalve juht Andres Aint ütles, et nii selle hoone omanik firma Pales Trade kui ka ehitaja Eesti Ehitusarenduse OÜ peavad reedeks tasuma sunniraha, mis kummalegi on määratud maksimaalne ehk 6400 eurot. Kui raha pole esmaspäevaks laekunud, antakse selle väljanõudmine üle kohtutäiturile.

«See peaks mõjuma niivõrd, et paneb ehituse seisma,» ütles Aint.

Sunniraha kaasneb ettekirjutusega peatada hoone ehitus projektivälises osas, aga kuna juba hoone vundament on lubatust kõrgem, on kõrgem kogu ülejäänud maja ja ebaseaduslik kogu ehitus üleval pool vundamenti.

Samas ütles Aint, et veel täna või homme läheb omanikule teade menetluse alustamise kohta ebaseaduslikult ehitatud maja lammutamiseks. Aint rõhutas, et see ei ole veel ettekirjutus hoone lammutamise kohta, ettekirjutuseni jõudmine võib võtta kaks-kolm nädalat ja see puudutab seda osa, mis ei ole ehitatud kooskõlas projektiga. See tähendaks ulatuslikku lammutamist.

Aint ütles, et nagu nüüdseks on selgunud, ei ole küsimus üksnes ehituse kõrguses, hoone on ka lubatust laiem. Hoovipoolne majatiib on ehitatud meeter pikem kui detailplaneering lubab.

Niisiis on Ainti sõnul praeguses seisus juba võimatu majaehitust seadustada ilma uut detailplaneeringut algatamata. Ta lisas, et kaalutlusotsusega olnuks ehk võimalik aktsepteerida hoone kõrguse muutust, kuna ebamõistlik oleks ehitada esimese korruse põrand ümbritseva murupinna tasemele. Kuid hoone laiemaks minekut kaalutlusotsusega aktsepteerida ei saa.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et kindlasti ei anna linnavalitsuse ebaseaduslikult ehitatud hoonele kasutusluba, mis aga tähendaks, et selle korteritega ei saa tehinguid teha.

Hoone tellinud firma Pales Trade juht Gert Roosaar ütles kommentaariks muu hulgas, et ta ei saanud poolikut maja katuseta seisma jätta, ta on vormistusvigade tõttu saavutanud linna kahe ettekirjutuse tühistamise ja kavatseb ka edasised aktid vaidlustada.

Ta leidis ka, et on ju parem kui põlenud ja korduvalt omanikku vahetanud vare asemel on Herne tänaval korralik keskkonda sobituv maja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles