Välismaise üliõpilaskaardiga Eestis sõidusoodustust ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisirong.
Reisirong. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Eesti ühistranspordifirmad ei aktsepteeri soodustuspileti ostmisel välismaiseid üliõpilaspileteid.

Londonis õppiv üliõpilane Sten sõitis umbes nädal aega tagasi rongiga Tallinnast Tartusse. Rongis vaatas ta arvutist üle ka tudengitele mõeldud piletihinna, mis on 30 protsenti täispiletist soodsam. Piletikontrolörile oma Inglismaa üliõpilaspiletit ulatades öeldi aga talle, et see siin ei kehti.

«Selle üliõpilaspileti peal on kõik info olemas: nimi, täpne õppimisaeg ja nii edasi. Lisaks oli mul kaasas ka Eesti ID-kaart, aga kontrolör ütles ikkagi, et teda on nii õpetatud, et välismaised kaardid ei kehti,» rääkis Sten.

Sama lugu juhtus hiljem Tartust Taisto bussiga tagasi tulles, kus bussijaamast talle sooduspilet küll müüdi, kuid bussijuht Inglise üliõpilaskaarti tõendava dokumendina siiski aktsepteerida ei tahtnud. Lõpuks lasi juht küll Steni bussi, kuid ütles, et tegelikult sellega soodustusi ei saa.

Edelaraudtee müügijuhi Annemari Oherdi sõnul saab sooduspiletit osta Eesti Üliõpilaspileti, rahvusvahelise üliõpilaskaardi ISIC, ITIC ja ITIC-Scholar kaardi ning NPNK Tudengikaardi ettenäitamisel. Iga riigi eraldi üliõpilaspileteid ei ole neil Oherdi sõnul võimalik tuvastada. «Meil ei ole lihtsalt võimekust ennast kurssi viia kõikide riikide üliõpilaspiletitega. On olemas rahvusvaheline tudengikaart ISIC ja sellega saab ka meil soodustust,» selgitas Oherd.

Oherdi sõnul töötavad nad selle nimel, et tulevikus saaks soodustusi arvestada ka ID-kaardi kaudu, kuid hetkel see veel võimalik ei ole.

Taisto liinide liinispetsialist Jan Landrati sõnul aktsepteerivad nemad soodustuse saamiseks vaid valitud dokumente ehk Eesti vabariigi õpilaspiletit ja üliõpilaspiletit, ISIC kaarti ja NPNK tudengikaarti. «Bussiettevõtted teevad soodustusi oma vahenditest ja Eestis on erinevate soodustuste valik päris suur. Me ei näe põhjust seda muuta,» ütles Landrat.

Londonis õppiva Steni sõnul aga ei ole ISIC kaart Inglismaal levinud ja ta isegi ei tea, kas seda üldse saab seal taotleda. Ta ei muretse enda sõnul paari euro pärast, mis ta pidi pileti eest rohkem maksma, vaid on nördinud, et ta eestlase ja tudengina siinseid soodustusi kasutada ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles