ÜRO: al-Haffe on pärast lahinguid tühi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO vaatlejad Süürias al-Haffes
ÜRO vaatlejad Süürias al-Haffes Foto: SCANPIX

Eile pääsesid ÜRO vaatlejad Süürias al-Haffesse, kus leidsid lahingute järgselt eest hukkunute surnukehad, põlenud majad ning tühjaks jäänud linna.

Maailma suurte uudisteagentuuride andmetel on linnas igal pool näha karmide lahingute jälgi, kirjutab Helsingin Sanomat.

Latakia maakonna mäestikupiirkonnas asuv al-Haffe oli kuni selle nädala teisipäevani Süüria mässuliste tugipunkt.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi armeeüksused sundisid opositsiooniüksused taganema. Süüria valitsust toetavad paramilitaarsed relvaüksused aga takistasid relvastamata ÜRO vaatlejate sisenemist linna.

Süüria valitsus teatas eile, et al-Haffe on puhastatud terroristidest. Linnaelanike sõnul hävis lahingutegevuses teiste seas al-Assadi Baathi partei esindus, kohtumaja, postimaja ja veel hulk avaliku eluga seotud ehitisi.

ÜRO esindajate sõnul on lahingutegevus Süürias muutunud aina intensiivsemaks. Kui veel paar kuud tagasi olid enesetapu- ja pommirünnakuid haruharvad, siis nüüd on igapäevased.

Üks selline enesetapurünnak leidis aset eile Damaskuses Sayyida Zainabi mošee lähedal.  Selles sai 14 inimest kannatada, hävis buss ja mitu sõiduautot.  Nimetatud mošee on shiiitidest moslemite tähtis palverännakupaik.

 Opositsiooniaktivistide kinnitusel jätkuvad lahingud Süüria idaosas asuvas Deir al-Zoris. Süüria valitsusarmee üksus tappis 11 inimest ning vähemalt 200 sai kannatada. Süüria valitsusvägede soomusmasinad tungisid linna selle nädala kolmapäeval.

Välisriigid püüavad jätkuvalt leida Süüria konfliktile lahendust.

30. juunil toimub Šveitsis Genfis Süüria teemaline nõupidamine, kus on vaatluse all ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Kofi Annani rahuplaan.

Annan soovis, et Genfi kutsutakse ka Süüria liitlane Iraan, kuid USA tõrjus selle ettepaneku.

ÜRO teatas eile, et Süüria konfliktist on saanud kodusõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles