Ekspoliitikud Tammeoks ja Sootna said kelmuskahtlustuse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Keskkriminaalpolitsei algatatud Euroopa Liidu toetusraha kasutamist puudutavas kriminaalasjas said soodustuskelmuse kahtlustuse kunagine riigikogu liige, seni Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukokku kuulunud Anti Tammeoks ning ekspoliitikust ettevõtja Mario Sootna.

Kahtlustuse järgi oli kelmuseskeemi peamine organiseerija Isamaa ja Res Publica Liitu kuulunud, kuid täna lahkumisavalduse esitanud Tammeoks, kes sai kahtlustuse soodustuskelmusele kihutamises ja kaasaaitamises. Neljapäevani kuulus ta ka EASi nõukokku, kuid kahtlustus puudutab tema tegevust enne nõukogu liikmeks saamist, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur. Aastatel 2004-2005 oli Tammeoks riigikogu liige.

Kelmuse täideviimises kahtlustatakse jäätmetöötlusega tegeleva OÜ Nelitäht juhatuse liiget Mario Sootnat, kes kuulus kuni 2010. aasta lõpuni toonasesse Rahvaliitu. Varem on ta olnud nii Rahvaliidu aseesimees kui 2004. aasta lõpust lühikest aega ka Mustamäe linnaosa vanem.

Ülejäänud kaheksa kahtlustatavat on prokuratuuri teatel ettevõtjad, kes aitasid kohtueelse uurimise andmetel oma firmadega kaasa kelmuse teostamisele.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja sõnul tegi keskkriminaalpolitsei kolmapäeval ja neljapäeval üle Eesti ka mitmeid läbiotsimisi. MTÜd Eesti Pakendiringlus, kus Tammeoks praegu tootmis- ja logistikajuhina töötab, tema kinnitusel läbi otsitud ei ole.

Kahtlustuse järgi taotles OÜ Nelitäht 2010. aastal EASilt ja Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) toetust jäätmete ümbertöötlemise seadmete ostmiseks ja esitas seejuures valeandmeid seadmete maksumuse kohta, et saada suuremat toetust. Toetussumma on protsentuaalses sõltuvuses projekti ehk seadmete kogumaksumusest: EASi puhul on toetuse määr 40 ja KIKi puhul 50 protsenti.

EAS kiitis 6,95 miljoni krooni suuruse kogumahuga projekti heaks ja maksis eelmisel aastal OÜle Nelitäht välja 2,78 miljoni krooni suuruse toetuse. KIKile esitatud projekti kogumaht on 15,02 miljonit ja küsitud toetuse osa 7,51 miljonit krooni, kuid taotlus on jätkuvalt menetluses ja selle projekti osas ei ole väljamakseid tehtud.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja uurimist juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Karistusseadustik näeb pettuse teel soodustuse saamise või soodustuse mitte-eesmärgipärase kasutamise eest ette rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles