Vaeküla kooli ehitusvaidluses jäid kaotajaks lapsed

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate matuserongkäik Vaeküla kooli juures.
Õpetajate matuserongkäik Vaeküla kooli juures. Foto: Vaeküla kool

2010. aasta juunis asenduspindadele kolinud Vaeküla kooli õpilased ja õpetajad hakkavad augustis taas kolima, sest tunamullu ettevõetud koolimajade renoveerimine on peatatud ja hooned seisavad siiani tondilossina.

Kaks aastat tagasi kolisid Vaeküla erivajadustega laste internaatkooli õpilased asenduspindadele, et üle elada aeg, mil koolimajas ja selle abihoonetes tehakse remonti. Kuigi töid alustati, katkesid need vaidluste tõttu juba aasta pärast ning hoone omanik RKAS käib siiani ehitajaga kohut.

Kõige selle juures on jäänud kannatajaks lapsed, kes pidid kaks aastat hakkama saama järskude pimedate treppidega majade vanades korterites, mis kindlasti pole õppetööks sobilikud. Tänaseks on selge, et 6.-9. klassid kolivad neistki hoonetest Vaekülas ära Näpil asuvasse KEKi hoonesse. Mis saab vanast koolimajast, ei tea siiani keegi.

«13. juunil oli enamusel Vaeküla Kooli töötajatest viimane tööpäev enne puhkusele minekut,» rääkis kooli direktor Kersti Aasmets. «Üheksal inimesel jäi see õppeaasta meie koolis viimaseks, sest seoses kolme klassi vähenemise ja Vaekülast uuele asenduspinnale kolimisega tuli paratamatult vähendada töötajate koosseisu.»

Kuna sügisel alustatakse tööd Näpil asuvas endises KEKi kontorihoones, siis otsustasid kooli töötajad tähistada viimasel tööpäeval Vaeküla hariduselu lõppu.

Pärastlõunal koguneti mõisahoone ette, sammuti leinarongkäigus 2007. aastal paigaldatud hariduskivi juurde, et panna sinna leinapärg, avaldades sellega viimast austust Vaeküla koolimajale ja Vaekülas 206 aastat kestnud hariduselule. Peeti koolimaja matuseid.

Sõna võttis eesti keele õpetaja Iris Kullamägi, kes avaldas kahetsust, et kunagi nii väärikas ja vajalik koolimaja on jõhkra ja hoolimatu kohtlemise tagajärjel rusudeks muudetud.

«Nukra hardusega meenutame kooli hiilgeaegu ja kurvastame, et lootused koolihoonet veel lapsesõbralikumaks muuta lõppesid fiaskoga,» sõnas ta. Ta lisas, et koolimaja seisis 51 aastat vankumatu ja väärikana, pälvides möödujate imetluse oma korrastatud ümbruse, suure staadioni, kaunite roosipeenarde ning hoolitsetud mõisapargiga.

Eks kõik on muidugi nördinud, tõdes Aasmets, kuid lisas, et vaatama peab edasi.

«Kuna Vaeküla poollagunenud mõisahoones ja viinavabrikus (asenduspinnad - toim) olid õppimistingimused väga kehvad, siis lahkuvad õpetajad Vaekülast lootusrikkalt,» sõnas ta. «Ka lapsevanemad ja õpilased on sellega rahul, et kool jääb kestma ja õpilased saavad paremad õpitingimused.»

Näpil asuv hoonegi pole koolitööks veel päris valmis, sinna lubas omanik ehitada köögi.

«Majas on ka korralik võimla ja peahoonesse kohandatavad klassiruumid on päris heas korras. Seal tuleb jälle päris kooli tunne peale,» kiitis direktor. Kõrval asuvasse endisesse katlamajja on võimalik sisse seada sobilikud tööõpetusruumid, kuid suvel on seal vaja teha mitmeid remonttöid.

Väiksemad lapsed jäävad Vinni-Pajusti gümnaasiumisse ja õpilaskodu on samuti Vinnis. Vahemaa Näpiga on umbes 10 kilomeetrit. Lootust on, et järgmisel aastal on kogu kool Näpil. Rendilepingu OÜ KEK Investiga lubab HTM sõlmida esialgu kaheks aastaks.

Aasmetsa sõnul on koolil perspektiivi omaette asutusena tegutsemiseks viieks aastaks, siis jääb kolme klassi ca 36 õpilast ja koolil kaob mõte.

«Sügisel enam esimest klassi eraldi klassina avada ei lubatud, need 4 õpilast, kes 1. kassi on tulemas, liidetakse 2. klassi juurde,» rääkis ta. «Kui igal kevadel lõpetab rohkem õpilasi, kui juurde tuleb, siis hääbubki kool tasapisi.»

Rääkides sellest, kas ta kahetseb, et Vaeküla koolis üldse remonti alustati tõdes Aasmets, et tagantjärele on hea tark olla.

«Koolihoonete renoveerimine ja uue tööõpetusmaja ja köögikompleksi ehitamine oli küll kaua planeeritud ja hädavajalik,» kinnitas ta ning lisas, et on loomulikult mõelnud, et oldi liiga sinisilmsed, kui nõustuti plaaniga kõikides koolihoonetes korraga renoveerimist alustada.

«Võib ju arvata, et ehk oleksid järk-järgulised ehitustööd ladusamalt sujunud ja võib-olla siis poleks seda tööd Facio Ehitus üldse soovinudki enda objektiks, kuid kahjuks oleksid ei maksa midagi ega muuda meie praegust olukorda paremaks...»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles