66 miljonit teederaha oli valel eelarvereal

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukruse-Jõhvi tee.
Kukruse-Jõhvi tee. Foto: Kalev Lilleorg

Keset kärperikka riigi lisaeelarve koostamist avastas majandusministeerium, et 66 miljonit krooni oli asetatud ekslikult valele reale.


Nii tõsteti 50 miljonit Narva silla remondiks kavandatud raha ja 16 miljonit Kukruse-Jõhvi maanteelõigu rekonstrueerimise projekti rahast majandusministeeriumi eelarvest riigi lisaeelarvet koostades maanteeameti omasse.

Ministeeriumi pressiesindaja Kalev Vapper selgitas Postimees.ee'le, et mõlemad rahad olid algselt jäänud riigiteedesse tehtavate investeeringute reale, kuigi tegu oli kohalike teedega, mis peaksid kajastuma hoopis maanteeameti eelarves.

«Nimetatud rahade osas sõlmitakse eraldise leping ja need rahad suunatakse kohalikele omavalitsustele, kuid rakendusüksusena toimib maanteeamet,» rääkis Vapper.

Tema sõnul ei ole seega tegu täiendava raha suunamisega, vaid klassifikaatorijärgse korrastamisega.

Maanteeameti eelarvesse lisandus kohalike teede eelarvereale ka 75 miljonit krooni välisabist saadavat raha.

«Kuna maanteeameti investeeringuid riigitulust vähendatakse 615 miljoni krooni võrra, siis pidime leidma võimalusi selle maksimaalses mahus asendamiseks välisabiga. Selleks leidsime projektid, mille ettevalmistus on sealmaal, et jõuaksime väljamakseteni 2009. aastal.»

Vapper meenutas, et lisaeelarve tegemisel olid eesmärgiks kärped riigitulu arvel, kuid välisabi kasutamist on kõikjal soovitatud rakendada aina suuremas mahus ja kiirendatud tempos.

Riigikogu võttis 20. veebruaril 61 poolthäälega vastu valitsuse usaldushääletusega seotud kaheksa miljardi krooni suuruse negatiivse lisaeelarve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles