Prokurör: maadevahetuse kohtuasja tõendid on seaduslikud

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokurör Laura Feldmanis kohtumajas intervjuud andmas.
Prokurör Laura Feldmanis kohtumajas intervjuud andmas. Foto: Peeter Langovits

Kuigi kohtunik Valeri Lõõnik otsustas, et enamik tõendeid, mille kaitsepolitsei oli aastate jooksul maadevahetuse kriminaalasjas kogunud, on kohtus kasutamiskõlbmatud seaduserikkumiste tõttu, leiab prokuratuur, et õiguskaitsjad on käitunud seaduslikult.

Prokurör Laura Feldmanis, mis te ütlete äsja kuuldud kohtuotsuse kohta?

Prokuratuur kavatseb kohtuotsuse vaidlustada, sest prokuratuur on veendumusel, et süüdistuste esitamine on olnud põhjendatud.

Kohtuotsus põrmustab kaitsepolitsei ja prokuratuuri töö eeluurimisel, edasi kaevata on väga keeruline, kui enamik tõendeid ei ole kohtus kasutamiseks lubatud.

Prokuratuur on veendunud, et kohtueelset menetlust on läbi viidud seaduslikult ja ka kogutud tõendid on seaduslikud. Täpsemad kommentaarid saame anda pärast kohtuotsusega täpsemat tutvumist.

Mida ütlete kohtuniku väite kohta, et prokuratuur kvalifitseeris maadevahetuse asja ümber pistiselt altkäemaksuks põhjusel, et pistise andmise aegumistähtaeg lähenes, aga raskema astme kuriteo altkäemaksu aegumistähtaeg on viie aasta võrra pikem?

Prokuratuur on teinud oma otsused lähtuvalt kriminaalmenetluses kogutud tõenditest. See tingis ka kuriteole teistsuguse kvalifikatsiooni esitamise.

Kuidas on võimalik, et inimesi kuulatakse aastaid pealt?

Kriminaalasja maht ja keerukus tingib ka kriminaalasja uurimise toimingute kestvuse ja mahu.

Aga kuidas on võimalik, et jälitustoimingute lubade võtmisel on oluliselt seadust rikutud?

Kõik jälitustoimingute load, sh pealtkuulamise load, on antud kohtu poolt ning prokuratuur ja kaitsepolitsei on jälitustoiminguid läbi viies lähtunud kohtu lubadest.

Te ütlete, et olete teinud kõik õigesti?

Kohtueelne menetlus on prokuratuuri hinnangul viidud läbi seaduslikult.

Mis näoga te täna oma kolleegidele otsa vaatate?

Ma ei saa küsimusest päris hästi aru.

Mida ütlete Toomas Annusele, kes väidab, et aastaid kestnud salajane pealtkuulamine, uurimine ja kohtumenetlus on võtnud temalt nii tervise kui ka võimaluse teenida raha?

Väga keerulisi vaidlusi peabki lahendama kohus, paratamatult võtab ka kohtumenetlus aega. Mida keerukam on asi, seda rohkem kulub selleks aega.

Te olete veendunud, et nii kaitsepolitsei kui ka prokuratuur on nende aastate jooksul teinud kõik õigesti?

Ma olen veendunud selles, et prokuratuur ja kaitsepolitsei on lähtunud menetlusseadustikust ja teinud oma toimingud lähtuvalt sellest.

Miks nii mahukas kriminaalasjas ei ole esitatud kahjunõuet?

See oleneb, millega on tegu. Praegu on esitatud süüdistus altkäemaksus, milles on karistatav see, et isik on saanud ebaseadusliku hüve. See on ka tinginud prokuratuuri lähenemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles