Ilus kingitus, millest öeldi ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmandana teatevahetuse saanud ja viis koondist mööda lasknud Kaspar Kokk tahab teha radikaalseid muudatusi. Pole võimatu, et ees seisab ka treenerivahetus.
Kolmandana teatevahetuse saanud ja viis koondist mööda lasknud Kaspar Kokk tahab teha radikaalseid muudatusi. Pole võimatu, et ees seisab ka treenerivahetus. Foto: Toomas Huik

Eesti teatenelikule pakuti Libereci MMi eilses 4 x 10 km teatesõidus ilusat kingitust. Lausa kandikul toodi kõrge koht kätte. Paraku ei osatud seda kandikut vastu võtta.


Keerulised ilmaolud, raske rada, viimaste aastate ühtlasemaid koosseise – kõik see tõstis eestlaste lootused kõrgele. Nii suusatajate, peatreener Mati Alaveri kui ka fännide lootused.

Ometi läks kõik nii, nagu viimasel ajal ikka – üks vahetus võttis eestlastelt võimaluse. Võimaluse teenida tiitlivõistlustelt läbi aegade kõrgeim koht. Võimaluse osaleda suures mängus.

Vähene võistluspraktika

Seekord tõestas Kaspar Kokk, et meeskond on täpselt nii tugev, kui tugev on selle nõrgim lüli. Ent eile jäi lüli oodatust veelgi nõrgemaks – uisutehnika päeva kahvatuim aeg ning kaotust vahetuse parimatele üle kahe minuti polnud kindlasti see, mida Kokk endalt ootas. Ja mida ootas temalt Alaver.

Andnud teate ankrumees Aivar Rehemaale üle, langes Kokk vahetusalasse pikali. Mitu sekundit veetis ta lumes. Alles siis, kui korraldaja tuli eestlast äratama, tuli mehel sammud ajakirjanike ette seada. «Enesetunne? No kindlasti on mul ka paremaid tundeid olnud,» vastas ta löödult.

Otsides ebaõnnestumise põhjuseid, jäi Kokk napisõnaliseks. Küll aga vihjas ta liigselt intensiivsetele treeningutele enne MMi. «Olen tõestanud, et suudan sõita. Tean ka põhjust, miks siin nii läks, nagu läks. Aga praegu jätaksin selle enda teada. Tahan enne seda peatreeneriga maha istuda ja tõsiselt rääkida,» arutles Kokk.

Üks, milles Sapporo MMi 11. mees kindel, on see, et radikaalsed muudatused tuleb ette võtta. Puudutab see ka treenerivahetust? «Praegu on kõik variandid võimalikud. Raskel ajal tuleb teha raskeid otsuseid. Ma ei välista midagi,» vastas Kokk.

Mehe treener Alaver ei jaganud õpilase arvamust. Tema heitis Kokale ette vähest võistluspraktikat. «Kaspar tegi täiesti allapoole arvestust sõidu. See ei saa peegeldada tema tegelikku seisundit,» vaagis Alaver ja lisas: «Kaspari võistlusstartide arv on väga väike. Ma ei saa vägisi ühtki meest võistlema panna. See hakkab ideoloogiast pihta.»

Üks mis kindel – enne kolmandat vahetust oli teatesõidus kõik veel ilus. Lausa uskumatult ilus.

Hea sõidu teinud Jaak Mae tõi avavahetusest Eesti kolmandana, kaotades Saksamaale 12,9 sekundit. Andrus Veerpalu püüdis liidrid kinni. Ent esimese ringi liiga kiire alguse eest pidi ta viimasel ringil lõivu maksma – lõputõusul jäi mees peaaegu pooleks sekundiks vaat et seisma ning andis vahetuse üle 13,2 sekundit Saksamaast hiljem. Ees oli ka Soome.

Veerpalu ei jaksanud vahetult pärast sõitu kommentaare jagada, sest enda sõnul oli ta: «Surnud. Kohe pikali kukkumas.»

Mae võttis koondisekaaslase seisundi kokku järgnevalt: «Ega seal midagi keerulist polnud. Piimhape blokeerib kiiremad liigutused. Organism paneb piduri peale ega lase surnuks sõita.»

Lühike jalg

Pärast Veerpalu saigi teate Kokk, kellel oli viienda meeskonna, Kanada ees rohkem kui minutine edu. Paraku oli Kokk sunnitud mööda laskma viis meeskonda ning kaotust liidritele kogunes 2.10,8. Ankrumees Rehemaa püüdis kinni šveitslase Tony Liversi, kuid kaotas talle napilt lõpuspurdis. «Kahju, et jalg lühikeseks jäi. Ise tegin ka muidugi taktikaliselt vale käigu ja võtsin viimasele sirgele jõudes kohe rea ära. Oleksin pidanud šveitslase taga olema ja siis ründama,» vangutas Rehemaa pead ja lisas: «Seitsmes koht oleks oluliselt parem olnud kui kaheksas.»

Kõik neli meest – Mae, Veerpalu, Kokk ja Rehemaa – võtsid teatesõidu kokku sõnaga «pettumus». Läbi aegade kõrgeimast kohast jäi puudu vaid 30,7 sekundit. Võimalus Lahti MMi seitsmes koht üle sõita avaneb neil juba järgmisel aastal Vancouveri olümpial. Eks siis ole näha, kes saab koondise nõrgimaks lüliks ja kui vapralt ta oma ülesannet täita suudab.

TABLOO

Meeste 4 x 10 teatesõit:
1. Norra (Eldar Rönning, Odd BjØrn Hjelmeset, Tore Ruud Hofstad, Petter Northug) 1:41.50,6
2. Saksamaa (Jens Filbrich, Tobias Angerer, Franz Göring, Axel Teichmann) +2,6
3. Soome (Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Teemu Kattilakoski, Ville Nousiainen) +43,9
4. Itaalia (Roland Clara, Valerio Checchi, Pietro Piller Cottrer, Giorgio Di Centa) +1.22,4
5. Kanada (Devon Kershaw, George Grey, Ivan Babikov, Alex Harvey) +1.31,3
6. Rootsi (Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Matthias Fredriksson, Marcus Hellner) +2.13,1
7. Šveits (Curdin Perl, Dario Cologna, Remo Fischer, Toni Livers) +2.43,8
8. Eesti (Jaak Mae, Andrus Veerpalu, Kaspar Kokk, Aivar Rehemaa) +2.43,8

Suure mäe suusahüpped:
1. Andreas Küttel (Šveits) 141,3, 2. Martin Schmitt (Saksamaa) 140,9, 3. Anders Jacobsen (Norra) 139,5, 4. Gregor Schlierenzauer (Austria) 138,6, 5. Anders Bardal (Norra) 135,8, 6. Wolfgang Loitzl (Austria) 132,3, 7. Dimitri Vassiljev (Venemaa) 132,1, 8.Simon Ammann (Šveits) 131,7   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles