Inimese kauge eellane oli meiega üllatavalt sarnane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homo erectuse jalajälg
Homo erectuse jalajälg Foto: Reuters / Scanpix

Kenya põhjaosast leitud inimlaste 1,5 miljoni aasta vanuste jälgede põhjal rekonstrueeritud kõnnak, rüht, kasv ja teised omadused sarnanevad väga tänapäeva inimese omadega.

 

Teadlased leidsid mudasest jõekaldast Homo erectuse alamliigi Homo ergasteri jäljed, millest ühed kuulusid lapsele ning teised täiskasvanule, kelle pikkus oli arvatavasti pisut alla 180 cm, vahendab

Novaator

.

Lõuna-Aafrika Vabariigi Kaplinna Ülikooli teadlase David Brauni sõnul oli jäljed jätnud inimlaste suur varvas, mis on paralleelne ülejäänud varvastega, mis on omane ka nüüdisaegsetele inimestele, kuid mitte puu otsas ronivatele inimahvidele.

Lisaks võis jälje omanikul olla inimjala kumer võlv ja lühikesed varbad, mis viitavad kahel jalal kõndimisele.

Jäljed hämmastasid teadlasi sellega, et need jätnud olendid sarnanevad kasvu, rühi, kaalu, sammupikkuse ja kõnnaku poolest tänapäevase inimesega ning kui Homo sapiens asus Maa peal tegutsema umbes 200 000 aasta eest, on nüüd selgunud, et praegune liikumisviis oli inimese sugulastele omane juba vähemalt pooleteise miljoni aasta eest.

Leitud jäljed on inimese eellaste jälgede seas vanuselt teisel kohal, vanimad jäljed on leitud Tansaaniast ning need kuulusid meie märksa kaugemale sugulasele Australopithecusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles