ERR.ee: kunstnik Mark Raidpere pälvis maineka Ars Fennica auhinna

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Raidpere
Mark Raidpere Foto: Peeter Langovits

Soome ja Baltimaade rahaliselt suurima kunstiauhinna Ars Fennica pälvis eesti foto-ja videokunstnik Mark Raidpere, kellele andis auhinna üle Soome president Tarja Halonen.


Kumus toimunud tseremoonia oli esimene kord, kus Ars Fennicat anti üle väljaspool Soomet, vahendas

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

Koos Mark Raidperega olid 2008. aasta Ars Fennica nominendid lätlanna Katrina Neiburga ja soomlased Maria Duncker, Tea Mäkipää ja Seppo Renvall.

Auhinna määrab sõltumatu välisekspert ja sellel korral tegi valiku Hiina päritolu ja praegu Pariisis elav kunstiteadlane ja kunstnik Hou Hanru. Tema hinnangul otsustas Ars Fennica määramise Raidperele kunstniku loomingu dünaamilisus isikliku identiteedi ja ühiskondlike sündmuste vahelise arengu otsinguil külma sõja järgses ajas.

Mark Raidpere loomingut on olnud võimalik näha paljudes Euroopa riikides.

Ars Fennica üleandmise lisaväärtuse tõi Soomest kaasa president Tarja Halonen, kelle südamlikkus ja rõõm auhinna üleandmisel lõi Kumus erilise õhkkonna ehk elava Soome-Eesti kultuurisilla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles