Jaaniajal tabatud roolijoodikud saadetakse arestimajja

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Püüdmaks vähendada joobes sõidukijuhtide poolt tekitatavat ohtu seaduskuulekatele liiklejatele ning ennetamaks traagiliste õnnetuste toimumist jaaniperioodil, kavatseb politsei kõigile vähemalt 0,5 promillise joobega sõidukijuhtidele taotleda kohtult aresti.

«See ei tähenda seda, et politsei oleks kabinetivaikuses kurjaks muutunud, vaid teeme jõupingutusi selleks, et seaduskuulekad inimesed jaanipäevalt turvaliselt koju jõuaksid,» ütles peadirektori asetäitja korrakaitse alal Tarmo Miilits.

Politsei tabab keskmiselt 20 joobes juhti päevas, jaaniperioodil see arv mitmekordistub. Möödunud aasta jaanipidustuste ajal tabati roolist keskmiselt 70 alkoholi tarvitamise tunnustega sõidukijuhti päevas, joobes juhi süül toimus kahe päeva jooksul 13 liiklusõnnetust, milles sai viga 8 inimest.

Vaatamata kaine autojuhi kampaaniatele on kolme jaanipäevaeelse nädala jooksul joobes juhi tõttu liikluses viga saanud juba 10 inimest.

«Võttes arvesse eelnevate aastate kogemusi, mis näitavad et jaanipäeval tarbitakse tavapärasest rohkem alkoholi ning joobeseisundis autorooli istumist võetakse kui paratamatust, on politseil sel aastal kavas võtta kasutusele ennetavad ja senisest rangemad meetmed,» ütles Miilits.

Ta lisas, et seaduskuulekatel ja enda elust ning tervisest hoolivatel inimestel on õigus jõuda turvaliselt koju.

«Nende turvatunnet ei tohiks ohustada need, kes reeglitest kinni pea. Seetõttu hoiatame ette, et alkoholi tarvitanud juhtidele taotleb politsei kohtult kõige rangemat karistust, milleks on arest,» ütles Miilits. «Me siiralt loodame, et politsei range eelhoiak paneb nii mõnegi mehe või naise ümber mõtlema, enne kui napsisena rooli istuda kavatseb.»

Liiklusseadus lubab sõiduki juhti, kelle väljahingatavas õhus on alkoholisisaldus 0,25-0,74 mg/l (0,5 – 1,49 promilli) karistada kuni 1200 eurose trahviga, arestiga kuni 30 päeva või juhtimisõiguse äravõtmisega kuni 12 kuuni. Kriminaalkaristus järgneb siis, kui joove ületab 1,5 promilli.

Vähemalt poolepromillise joobe tuvastamisel, toimetatakse sõidukijuht lähimasse politseijaoskonna arestikambrisse kainenema ning taotletakse kohtult karistuseks aresti, mis on vastavuses joobeastmega. Maksimaalselt saab kohus määrata kuni 30-päevase aresti.

Käesoleval aastal on liikluses hukkunud 45 inimest, neist 9 on hukkunud joobes juhi süül. Vigastada on saanud 701 inimest, neist 63 joobes juhi süül. Eelmisel aastal oli liiklusõnnetuste põhjuseks 29 protsendil juhtudest joove.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles