Chávez saadab armee riisitööstuse vastu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Hugo Chávez viipab rahvale.
Venezuela president Hugo Chávez viipab rahvale. Foto: Reuters / Scanpix

Venezuela president Hugo Chávez andis riigi sõjaväele korralduse võtta oma kontrolli alla riisitöötlemisvabrikud, mis tema hinnangul nõuavad oma toodangu eest liiga kõrget hinda.


See on seni karmim meede, mille autoritaarsete maneeridega president on ette võtnud pärast võidetud referendumi, kus võeti senised konstitutsionaalsed piirangud tema tagasivalimisele, vahendasid Reuters ja BBC News.

«Ma olen andnud revolutsioonilise valitsuse nimel korralduse sekkuda koheselt kõigisse neisse sektoritesse agrotööstuses,» teatas riigi liider kõnes, mille ta pidas paarikümne aasta eest toimunud veriste rahutuste mälestuseks.

«See valitsus on siin, et kaitsta rahvast, mitte pursuisid või rikkaid.»

Chávez hoiatas riisikompaniisid, et mõned neist võivad minna natsionaliseerimisele, kui nad üritavad häirida viljavarustust. Samas ei täpsustanud ta, kui kaua kestab praegune valitsuse sekkumine tootmisse.

Venezuela võimud hõivasid eelmisel aastal sarnasel moel Mehhiko tsemenditootja Cemexi tehased ja kontorid. Kahe aasta eest aga kuulutas valitsus, et on võtnud oma kontrolli alla mastaapsed Orinoco vööndi naftaprojektid.

Suurte riisitöötlejate sekka selles riigis kuuluvad aga muu hulgas USA toiduhiid Cargill ja kohalik Grupo Polar ning viimase veskisse ilmusidki juba laupäeva õhtul väidetavalt riigiametnikud, kes käskisid tootmist üleöö suurendada.

Chávez süüdistas eile avalikult kompaniisid selles, et need häirivad riiklikku varustusahelat, keeldudes tootmast riisi valitsuse kehtestatud hindadega. Ta lisas, et need firmad, mis üritavad riisitootmist halvata, sundvõõrandatakse kiiresti.

«Mul pole sellega mingit probleemi ja ma maksan neile obligatsioonidega. Pole vaja arvata, et ma maksaksin suurt raha.» teatas ta, täpsustamata seda, millistest firmadest ta räägib.

Põllumajandusminister kinnitas hiljem, et vähemalt üks suur tootja Primor on armee kontrolli all. Edasisi samme oodatakse aga juba 48 tunni jooksul..

Venezuela valitsus pakub odavate hindadega põhitoiduaineid rahvale riiklikes kauplustes (nn mercales ), kuid paljud riisi-, nisu-, liha- ja piimatootjad kurdavad, et sellised regulatsioonid viivad nad pankrotti. Samal ajal on riigis kõrge inflatsioon ning õitseb must turg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles