SUVEPILT: üle saja motomehe eskordib võidutule Tartusse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Juba kolmandat aastat läheb kaitseliidu Tartu maleva motoriseeritud üksus sel laupäeval Tartu ja Viljandi maakonna piirile, et avaldada austust võidutulele ning eskortida Pärnus presidendi süüdatud vabadusleek Tartu maakaitsepäevale.

«See jättis ikka uskumatu mulje, kui eskordi pea oli jõudnud Kavilda ürgorus juba Tartu-poolsest mäest üles ja kolonni lõppu polnud teises otsas ikka veel näha,» meenutas kahe aasta tagust sõitu motorühma liige Aivo Kapten.

Kohati paarikilomeetriseks venivat kolonni ilustasid siis ja kaunistavad ka tänavu sinimustvalged lindikesed. «See on võimas ja seda peab nägema,» lisas Toomas Tobro, kes oli 2010. aasta kevadel koos praeguse kaitseliidu küberkaitse üksuse pealiku Tanel Meieliga motoriseeritud üksuse taasloomise üks eestvedajaid.

«Mõtlesime, et oleks vaja kuidagi ühendada kaitseliidu mootorratturid, ja siis tuligi välja, et juba Eesti Wabariigis oli Tartu kaitseliidus selline motoriseeritud üksikkompanii. Kuna mehed olid olemas, tegimegi asja ametlikuks,» meenutas Tobro. Praeguseks on rühmas kolmkümmend liiget ja kõik sõidavad oma tsikliga.

«See on elustiil. Olen sõitnud mootorrattaga üle 100 000 kilomeetri ega saa enam lahti,» selgitas laigulises vormis Egge Edussaar-Harak, miks eelistab naine mugavale autole hoopis 800-kuubikulist Honda tsiklit.

Koos Edussaar-Harakuga lähevad laupäeval tuld tooma kõik Tartu Postimehele poseerinud kaitseliitlased: Aivo Kapten (pildil vasakult), Peeter Pihelgas, Toomas Tobro, Teet Bluum ja Valdeko Uuk.

Sõidule oodatakse aga üle saja mootorratturi, sest peale kaitseliitlaste võtavad eskordist osa ka teiste motoklubide liikmed. «Me teeme koostööd kõigi selle piirkonna organiseerunud mootorratturitega, » lausus Tartu maleva motoüksuse rühmaülem Peeter Pihelgas ning lisas, et nad ootavad huvilisi juurde, kuid selleks tuleks ennast registreerida.

Tulesõit algab Tartu ja Viljandi maakonna piiril asuva Jõesuu silla juurest kell kaks ning Tartusse jõutakse kolme paiku. Läbi kesklinna liikuv kolonn viib võidutule Raadi mõisa parki, kus tähistatakse Tartu maakaitsepäeva.

Pidulikul rivistusel antakse tuli üle Tartu linnale ja valdadele. Maakaitsepäeva mahuvad ka relvanäitus ja näidislahing, mootorrattanäitus ning mängud lastele. Meeleolu loob puhkpilliorkester Popsid ning naiskodukaitsjate töökad käed jagavad sõdurisuppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles