Hiina lääneosas protestivad taas tiibeti mungad

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümned tiibeti mungad kogunesid täna võimudevastasele meeleavaldusele asuva Sichuani provintsi asuva Sey kloostri juurde, kuna neil keelati pidada traditsioonilist aastavahetuse palvust.


Sey klooster asub Sichuani provintsi selles osas, kus elavadki valdavalt tiibetlased ning kus aasta eest vallandus vägivaldne protestilaine ja alles paari päeva eest süütas üks munk end protestiks põlema, vahendas Reuters.

Tiibeti vabaduse eest võitlevate tudengite liikumise teatel suundus täna suurem hulk munkasid kohalikku tähtsamasse templisse, et pidada seal keelatud Monlam Chenmo palvust, mis kuulub tavapäraste tiibeti uue aasta vastuvõtmise tseremoonia juurde, kuid nad aeti laiali.

Templist lahkumise järel, läks osa neist tänavale valjuhäälselt usuvabadust nõudma. Politsei katkestas protestid ja klooster on nüüd suletud. Pealtnägijate väitel toodi kohale ka tugevdatud politseijõud. Reuters pole oma allikatest neile teadetele kinnitust saanud.

Paljud tiibetlased on tänavu traditsioonilised uusaastapidustused ilutulestike ja dekoratsioonidega ära jätnud ning meenutavad vaikselt mulluseid rahutusi, mis uppusid vägivalda. Sellegipoolest on siin-seal toimunud väiksemaid demonsttatsioone.

Märtsis möödub täpselt pool sajandit ka tiibetlaste nurjunud ülestõusust Hiina ülemvõimu vastu, mis sundis dalai-laama kodumaalt põgenema ja Indias eksiili alustama. Tiibetis ja sellega piirnevatel aladel on seetõttu tugevdatud julgeolekumeetmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles