ERR: Muhumaal tähistati 480 aasta möödumist esimesest vabatalust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivsel fotol on rehielamu Eesti Vabaõhumuuseumist.
Illustratiivsel fotol on rehielamu Eesti Vabaõhumuuseumist. Foto: Mihkel Maripuu

Rookatuste, kiviaedade ja Juhan Smuuli sünnikohana tuntud Koguva külas Muhumaal tähistati täna külakokkutulekuga ajaloolist sündmust – 480 aastat tagasi andis Liivimaa ordumeister Wolter von Plettenberg sealse talurahva vanemale Hanskele 2,5 adramaa suuruse vabatalu.

Selle kinnituseks antud ja vabaduskirjana tuntud dokument kehtis järgnevate sajandite jooksul ka Hanske järeltulijatele, kes suutsid 600-hektarilisel Koguva maatükil säilitada privileegid nii Taani, Rootsi kui ka Vene võimu all, vahendab ERR Uudised.

Täna said üle 150 praeguse ja endise Koguva vabaküla elaniku ordumeister Plettenbergi pitseriga ja ainsat Eestis säilinud läänikirja ka oma silmaga näha.

«Läänikiri on ta õige nimetus, aga vabaduskirjaks hakkas kohalik rahvas teda ise pidama. Kuna hiljem kui tuli pärisorjuse aeg, siis ta vabastas kohalikud Smuulid, kes siin Koguva külas elasid, pärisorjusest ja muudest koormistest, mida teised mõisnikud tahtsid neile peale panna,» selgitas vabatalupoja Hanske järeltulija Andres Parve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles