Kross: Simmi juhtum on unikaalne

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Peeter Langovits

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Krossi arvates on riigireetmises süüdimõistetus Herman Simmi juhtum unikaalne, kuna tema juurdepääs riigi ja NATO saladustele oli niivõrd suur.

Kross seletas ETV saates «Aeg luubis» Simmi mitte Venemaale vahetamist sellega, et tema teada ei ole Eesti poolelt Venemaa ühtki selle kaliibriga isikut, kes saaks vahetuskaubana arvesse tulla.

Samuti usub Kross, et Simm juhtum ei lõppenud Eesti jaoks täieliku miinusega: kindlasti rääkis Simm ülekuulajaile ühtteist venelaste töömeetodeist ja käitumisest.

Kaitsepolitseiameti pressiesindaja Andres Kahar põhjendab tõika, et Simmi kelegi vastu välja ei vahetatud tõsiasjaga, et tegu polnud luureohvitseriga, vaid kõigest luureohvitseri värvatud agendiga, neid aga reeglina ei vahetata.

Krossi arvates võidakse Moskvas mõelda pärast Simmi juhtumit, kuidas saata sõnumit teistele nn Simmidele Eestis või mujal, vahendas ERR Uudised telesaadet.

«Kui Moskva neid nüüd kuidagi moodi ei aita, siis võib see paljusid ära ehmatada, selles mõttes on ka Eesti ilmselt saanud hea profülaktilise operatsiooniga hakkama, ehk natukene teised seltsimehed ehmatavad,» selgitas Kross.

«Simmil on kindlasti vedanud oma kodakondsusriigi osas, sest kui ta oleks näiteks Hiina või Iisraeli või Iraani kodanik, siis oleks tal läinud märksa sandimini,» selgitas Kross.

Ta lisas, et on olnud juhtumeid, kus osades lääneriikides on sarnaste juhtumite puhul inimene saadetud lihtsalt pensionile või võetud pension ära ja lihtsalt erru saadetud, et vältida piinlikku kohtuprotsessi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles