Politoloog: valimiste ühendamine jätab omavalitsused varju

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi plenaaristungite saal Strasbourgis.
Europarlamendi plenaaristungite saal Strasbourgis. Foto: SCANPIX

Politoloog Tõnis Saarts möönis, et peaminister Andrus Ansipi idee riigikogu ja kohalike volikogude valimiste viimisest samale päevale väärib kaalumist, kuid leidis siiski, et kohalike omavalitsuste valimised jääksid sel juhul üleriigilise valimiskampaania varju.

Saarts ütles ETV saates «Aeg luubis», et siis oleks egu vaid üleriigilisi probleeme käsitleva kampaaniaga, mille kõrval kohaliku elu küsimused jääksid tähelepanuta.

Ta spekuleeris, et peaminister võis selle ettepanekuga välja tulla soovist juhtida tähelepanu kõrvale majanduskriisilt või siis arvestusega, et kui sel aastal Tallinnas Keskerakonda võimult tõugata ei suudeta, siis saab vähemalt valimistsüklite muutmise ettekäändel nende uut valitsemisaega lühendada.

Europarlamendi valimistest rääkides arvas Saarts, et tõenäoliselt pakuvad erakonnad valijatele eelkõige välispoliitilise tippkompetentsiga isikuid. Ta oli üsna veendunud, et peamisteks teemadeks valimistel võivad saada nn. vene kaart ja euroliit kui koht, kust toetusraha ammutada.

Kuigi ideaalis peaksid eurovalimised keskenduma Euroopa Liidu tulevikuväljakutsetele ning Eesti koha otsinguile Euroopas, ei pidanud Saarts sellist stsenaariumit eriti tõenäoliseks.

Tema hinnangul on parteid mõistnud, et hoolimata suletud nimekirjade süsteemist pole tegu programmi-, vaid isikuvalimistega ning isegi kui erakondadel algselt oli taotlus rääkida valimistel eri programmidest, siis meie valijaskond pole paraku asjalikuks eurodebatiks lihtsalt valmis ega praegusel hetkel ka võimeline. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles