Morsi soovib rahuleppe Iisraeliga «kaalumisele võtta»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse uus president Moslemi Vennaskonna esindaja Mohamed Morsi Isa al-Ayyat
Egiptuse uus president Moslemi Vennaskonna esindaja Mohamed Morsi Isa al-Ayyat Foto: SCANPIX

Egiptuse presidendiks valitud islamistlike vaadetega Mohamed Morsi soovib Iisraeliga sõlmitud rahuleppe uuesti «kaalumisele võtta» ning edendada sidemeid Iraaniga, et luua Lähis-Idas «strateegiline tasakaal», ütles Moslemi Vennaskonna võidukas kandidaat usutluses Iraani uudisteagentuurile Fars.

Morsi avalikustatud eesmärgid valmistavad kahtlemata muret Iisraelile ja Ühendriikidele ning võivad suurendada Iraani mõju Lähis-Idas ajal, mil Teherani ja Lääne suhted aina pingestuvad.

«Me võtame uuesti kaalumisele 1979. aasta Camp Davidi leppe,» ütles Morsi eilses usutluses Farsile. Morsi pidas äärmiselt oluliseks ka Palestiina põgenike naasmist kodudesse, mille nende perekonnad 1948. aasta Araabia-Iisraeli sõja ja 1967. aasta Kuuepäevase sõja ajal maha jätsid.

Morsi rõhutas, et «kõik küsimused ja teemad» käivad läbi valitsuse ja valitsusasutuste, sest «ma ei langeta ühtki otsust üksinda».

Morsi kinnitas ta valmisolekut parandada suhteid Iraaniga. Islamivabariik katkestas Kairoga suhted 1980. aastal, aasta pärast Egiptuse-Iisraeli rahulepingu sõlmimist.

«Osa minu programmist on arendada Iraani ja Egiptuse suhteid, mis looksid regioonis strateegilise tasakaalu,» ütles Morsi agentuuri teatel.

Iraani välisministeerium tervitas eile Morsi võitu, kuid ei maininud diplomaatiliste suhete taastamist Iraani ja Egiptuse vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles