Pidu sõidab läbi poplugude ajaloo

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Johanson (vasakult) ja Mikk Targo korraldavad Tartu laululaval popkooripeo.
Ants Johanson (vasakult) ja Mikk Targo korraldavad Tartu laululaval popkooripeo. Foto: Sille Annuk

Laupäeval toimub Tartu laululaval suur popkoori­pidu, kus kõlavad viimase 40 aasta eesti poplood Arne Oidi «Suveööst» Ott Leplandi «Kuulani». Neid esitab 5000-pealine noortekoor.


«Eesmärk on tuua vanemad ja uuemad head eesti poplood kooride esitatavasse repertuaari,» rääkis popkooripeo üks korraldajatest Ants Johanson.

Tema sõnul võtab aastaid aega, et laul jõuaks laulupeo repertuaari, ning selleks see pidu ongi, et meelde tuletada häid lugusid, mis võiksid veel selle tee läbi käia.

Solistideks on 13 eesti poplauljat, näiteks Jaan Pehk, Kristjan Kasearu, Lenna Kuurmaa, vanemast põlvest Jaan Arder ja Tõnu Aare.

Koore saadab Estonian Dream Big Band, dirigeerivad Hirvo Surva, Aarne Saluveer, Siim Aimla, Tomi Rahula, Veronika Portsmuth ja maestro Eri Klas, kes tuleb «Suveööd» dirigeerima.

Suurest laulupeost erinev

«Tegemist ei ole aga laulupeoga,» rõhutas peo üks korraldajaist Kulvo Tamra.

«Kui võrrelda laulupidu ja seda üritust, siis selle kontseptsioon on hoopis teine. Laulupeol on tähelepanu kooridel, aga siin on rohkem pop-rokk-kontsert,» lisas peo idee autor Mikk Targo.

Johanson arutles, et kui koorid on õppinud ära oma partiid, aga ees hakkab laulma solist, kas koorid laulavad siis tema järgi. «Kui see instinkt käivitub õpitu kõrval – see tuleb põnev,» ütles ta.

Samas ei plaanita korraldada stiilipidu: ei hakata punkariteks ega kellekski muuks. «Selline ongi meie popmuusika – punklauludest estraadini,» rääkis Johanson.

Kirev repertuaar

«Repertuaarivalik oli keeruline. Kuna materjali on väga palju, tuli lihtsalt lähtuda sellest, et saaks kokku panna ilusa eri ajastute, tempode ja meeleoludega kava. Sõidame läbi kogu eesti popmuusika ajaloo,» selgitas Targo.

Targo sõnul on see pidu neile, kes armastavad eesti laule ja koos laulda.

«Laululembesed ja rõõmsad inimesed on teretulnud,» lisas Ants Johanson. «Ja üks korralik suvevihm ei suuda head rahvamuusikat segada.»

Popkooripidu
Laupäeval, 30. juunil Tartu laululaval
• Kell 19 peo algus.
• Kell 20.45 vaheaeg.
• Kell 22 peo lõpp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles