Komisjon lubab Eestil elektrijaamadele tasuta kvooti jagada

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia tütarfirma Narva Elektrijaamad on üks ettevõtetest, kes riigilt tasuta saastekvoote saab.
Eesti Energia tütarfirma Narva Elektrijaamad on üks ettevõtetest, kes riigilt tasuta saastekvoote saab. Foto: Toomas Huik

Euroopa Komisjon kiidab heaks kasvuhoonegaaside saastekvootide tasuta eraldamise üleminekuperioodil, et moderniseerida Küprose ja Eesti elektrijaamu.

Euroopa Komisjon on jõudnud järeldusele, et Küprose ja Eesti elektrisektori arengukavade teatavad sätted, millega eraldatakse saastekvoote tasuta, on kooskõlas ELi riigiabi eeskirjadega.

Komisjon leidis, et eraldatud rahalisi vahendeid (371 miljonit eurot Eestile ja 194 miljonit eurot Küprosele) kasutatakse tootmisinfrastruktuuri moderniseerimiseks, energiaallikate kogumi mitmekesistamiseks ja tootmisvõimsuse asendamise eesmärgil uute elektrijaamade ehitamiseks.

Nii aidatakse kaasa energiaturgude liberaliseerimisele, kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamisele ja energiavarustuse kindluse suurendamisele kooskõlas ELi eesmärkidega, seisab komisjoni teates.

Eesti riikliku kava kohaselt on tasuta saastekvootide turuväärtus 371 miljonit eurot. Seda toetust kasutatakse osa põlevkivigeneraatorite asendamiseks, taastuvatest energiaallikatest energiatootmise suurendamiseks ja energiaallikate kogumi mitmekesistamiseks.

Ühegi elektrimüüja turuosa ei tohi enne 2018. aastat olla suurem kui 40 protsenti (2007. aastal oli turgu valitseva ettevõtja turuosa 95 protsenti). See aitab liberaliseerida Eesti energiaturgu ja edendada konkurentsi. leidis komisjon. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles