Fukushima tuumajaama reaktori keldris mõõdeti väga kõrget radiatsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaam.
Fukushima tuumajaam. Foto: SCANPIX

Jaapanit möödunud aasta märtsis tabanud looduskatastroofis rängalt kannatada saanud Fukushima tuumajaamas mõõdeti sel nädalal rekordkõrge radiatsioonitase.

Mõõtmised tehti Fukushima esimese tuumareaktori keldris, edastab AFP.

Jaapani energiafirma TEPCO (Tokyo Electric Power Company) andmetel oli radioaktiivse vee radiatsiooni tase ligi 10 300 millisiivertit tunnis.

Tegemist on ultrakõrge radiatsiooniga. Sellises radiatsioonis viibides haigestub inimene kohe ning surm saabuks mõne nädalaga.

Fukushima tuumajaama puhastustöödel osalevatele spetsialistidele on kehtestatud piir, kui palju radiatsiooni nad aastas saada võivad. Üle 10 000 millisiiverti puhul saaks see piir täis 20 sekundiga.

Kõrge radiatsioonitaseme tõttu ei saa seal inimesed töötada ning selle tõttu tuumajaama puhastustööd on aeglustunud.

Fukushima tuumajaam sai rängalt kannatada 2011. aasta 11. märtsil, mil Kirde-Jaapanit tabas maavärin ning sellele järgnes 15 meetri kõrgune tsunami.

Vee tungimine tuumajaama kahjustas kolmes reaktoris jahutussüsteeme, põhjustades reaktorite ülekuumenemise ja vesinikuplahvatusi.

Fukushima katastroofi järgselt kerkis Jaapanis üles küsimus, et kas peaks tuumaenergiast loobuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles