Werol Tehaste varale on mitmeid kosilasi

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Werol tehased
Werol tehased Foto: Marg Ansu

Rein Kilgi pankrotistunud Werol Tehaste varale ihub hammast mitu firmat nii Eestist, Soomest kui ka Lätist.

Aprilli alguses ametlikult maksejõuetuks kuulutatud rapsiõlitehase Werol pankrotiasi on jõudnud nii kaugele, et müüki on pandud ettevõttele Jõgevamaal kuuluv kinnistu ja tehas. Suuline enampakkumine nende omandamiseks on 16. juulil.

Praeguseks on ettevõtte pankrotihalduri Toomas Saarma sõnul kõige selgemini oma ostusoovist teada andnud Weroli suurimaks võlausaldajaks märgitud Baltic Agro. Agro kätte on koondunud 9,5 miljoni euro eest nõudeid ja ettevõte esitas üleeile konkurentsiametile ka koondumisteate. Viimane on vajalik, et amet saaks hinnata, kas kahe firma varade liitmisel tekib turgu valitsev ettevõte, mis kahjustaks konkurentsi.

Werol Tehaseid rendib praegu lepingu alusel OÜ Veskimehed, mille taga on jahutootja Tartu Mill omanikud. Kuigi varem on kahtlustatud, et leping kahjustab võlausaldajate huve ning see tuleks tühistada, ei ole nii veel läinud.

Postimees uuris Tartu Millilt, kas ka neil on plaanis Weroli varale ostupakkumine teha, ent selget vastust polnud ettevõtte juht Uuno Lausing nõus andma. «See oleks selline konfidentsiaalne info. Elame, näeme,» märkis ta vaid.

Ühtlasi on teada, et rapsitöötlejat tahab saada ka Meelis Finkile ja Veikko Vaharile kuuluv Oilseeds Trade ning Soome firma Avena. Viimase juht Kaija Viljanen kinnitas, et huvi on, ent polnud valmis sel teemal rohkem rääkima. Pea kõik nimetatud firmad on kinnitanud, et tahavad Weroli tööd jätkata.

Weroli vastu esitatud nõuded jäävad varasema info kohaselt 20 ja 30 miljoni euro vahele. Tehas pannakse samas müüki 10,4 miljoni eurose alghinnaga, mis tekitab väiksemates võlausaldajates nördimust.

«Põllumeestele tahetakse kotti pähe tõmmata,» märkis Kevili põllumajandusühistu juhatuse liige Marek Linnutaja. «Esmajoones läheb kogu tulu ikka hüpoteegi tagatiseks (DNB Bankil on seatud hüpoteek 2,1 miljoni euro ulatuses – toim). Ülejäänud jagatakse väikeste juppide kaupa proportsionaalselt.»

Werol Tehased kuulus enne pankrotistumist Pere ASile, mis omakorda jaguneb võrdselt Rein Kilgi ja Neeme Raigi vahel.

Ettevõte võlgneb riigile ka 198 203 eurot maksuraha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles