Jim Rogers: finantsililine maailmalõpp tuleb ikkagi

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jim Rogers.
Jim Rogers. Foto: SCANPIX

Vaatamata Euroopa liidrite neljapäeva hilisõhtuks saavutatud kokkuleppele aidata Hispaania panku, ning sellele järgnendu  turgude positiivsele reaktsioonile, tuleb investeerimisguru Jim Rogersi sõnul finantsmaailma krahh varem või hiljem niikuinii.

«Lihtsalt sellepärast, et nüüd on leitud viis pankadele laene juurde anda, ei ole probleem lahenemas. See teeb asja ainult hullemaks,» ütles tuntud investor ja finantsekspert Jim Rogers täna CNBC-le.

«On vaja lõpuks ometi lõpetada raha, mida ei ole, kulutamine. Lahendus laenuprobleemile ei ole rohkem laene. Ainus, mida see kokkulepe annab, on võimalus võtta veel rohkem laene veel natuke kauemaks ajaks,» rääkis toorainete-põhist investeerimist pooldav Rogers.

Pärast hilise õhtuni kestnud läbirääkimisi jõudsid Euroopa liidrid kokkuleppele, et eurotsooni päästefond Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM) saaks võimaluse kapitaliseerida panku otse, ilma riikide eelarvepuudujääki suurendamata ning võtmata laenuandjana eelisõigust  teiste võlausaldajate ees.

Samuti nõustusid ülemkogu liidrid, et päästefondide raha võib kasutada riikide võlakirjade turule sekkumiseks, ilma, et sellega kaasneks lisanduvaid kärpe- või reforminõudeid.

Rogers aga toonitab, et see kokkulepe ei paranda võlgadesse mattunud riikide tegelikku maksevõimet. Tema hinnangul tuleks lõpetada valituste sekkumine pankade probleemidesse, isegi kui  see tooks kaasa «finantsilise maailmalõpu».

«Mulle meeldiks väga, kui osad inimesed läheksid lõpuks pankrotti ning osad hakkaksid oma võlgu tagasi maksma. Finantsiline maailmalõpp tuleb niikuinii, aga siis ei peaks vähemalt ülejäänud maailm võlgnikele rohkem raha andma.»

Rogersi sõnul võib meid ootab mõne aasta pärast ees olukord kui ka sakslastel ei ole enam raha ning samal ajal on ka ameeriklaste võlakoorem muutunud ohjeldamatuks. Turgude senini positiivne reaktsioon kokkulepetele on Rogersi hinnangul ajutine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles