Usbekistan lahkub Moskva lähiliitlaste sõjalisest ühendusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul Venemaa president Vladimir Putin, paremal Usbekistani president Islom Karimov
Vasakul Venemaa president Vladimir Putin, paremal Usbekistani president Islom Karimov Foto: SCANPIX

Usbekistan saatis Venemaa lähiliitlasi ühendava Kollektiivse Julgeolekuleppe Organisatsioonile (KJO) noodi oma tegevuse lõppemisest ühenduses, teatas eile Moskva diplomaatiline allikas.

«Usbekistan teatas ametlikult oma kavatsusest KJO-st välja astuda. Organisatsiooni sekretariaat sai vastava noodi,» ütles organisatsiooni esindaja Vladimir Zainetdinov.

Zainetdinov keeldus Taškendi kaalutlusi kommenteerimast.

Ühe infoallika sõnul on Usbekistan «viimastel aastatel demonstratiivselt keeldunud osalemast KJO raames korraldatud üritustes, mis tekitas teatud raskusi organisatsiooni ülejäänud liikmetele».

«Seetõttu tuli korduvalt operatiivkorras muuta normatiiv-õiguslikku alust,» märkis diplomaat.

Ühendusse (venekeelse lühendiga ODKB) kuuluvad Armeenia, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan, Usbekistan, Valgevene ja Venemaa.

Otsus peegeldab organisatsioonisiseseid pingeid. Venemaa on püüdnud kujundada KJO-st endise liiduvabariikide vastet NATO-le, kuid selle eesmärgid on olnud hägusad ja koostöö erimeelsuste tõttu nõrk. Loodud on väikesearvuline kiirreageerimisüksus, milles Usbekistan kaasa ei teinud.

Usbekistan lahkus KJO-st esimest korda juba 1999. aastal, kui naasis seitse aastat hiljem. Riigi kauane president Islam Karimov on püüdnud manööverdada lääne ja Venemaa vahel. Viimaste aastatel on Taškendi ja Moskva suhed taas jahenema hakanud.

Usbekistan piirneb lõunas Afganistaniga, kust lääneriikide väed kavatsevad 2014. aastaks lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles