CERN teatas uue osakese avastamisest

Arko Olesk
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CERNI täna avaldatud pildil on näha Higgsi bosoni leidmiseks korraldatud CMS eksperimendi käigus tekkinud osakeste põrkumise jäljed.
CERNI täna avaldatud pildil on näha Higgsi bosoni leidmiseks korraldatud CMS eksperimendi käigus tekkinud osakeste põrkumise jäljed. Foto: SCANPIX

Superpõrgati LHC kogutud andmed kinnitavad uue osakese olemasolu, mis võib olla kaua otsitud Higgsi boson, teatasid LHC eksperimentide teadusrühmad tänahommikusel seminaril.

Kuigi ametlikult jäävad CERNi väljaütlemised ettevaatlikeks ning räägivad vaid uue osakese täheldamisest, tähistas füüsikakogukond tänast seminari kui hetke, mil avastati Higgsi boson. Šveitsis, Euroopa Tuumauuringute Ühiskeskuse (CERN) peakorteris toimunud seminaril viibis kohal ka Briti füüsik Peter Higgs, kelle järgi osake nime sai.

Seminaril esitlesid viimaste kuude tulemusi kaks eri eksperimentidega osakest otsinud töörühma. Mõlema kogutud andmed saavutasid viimaks piisava statistilise usaldusväärsuse, olemaks kindel, et nähtav signaal viitab tõepoolest uuele osakesele, mitte ei tulene juhuslikest kõikumistest. Mõlema eksperimendi, CMSi ja ATLASe tulemuste kõrvalekalle oli vähemalt viis standardhälvet, mida loetakse avastuse kinnitamiseks piisavaks.

CMSi eksperiment tegi kindlaks ka uue osakese massi, mis on 125,3 gigaelektronvolti (pluss-miinus 0,6 GeV).

Teadlaste sõnul jätkub töö sellega, et täpsemalt kindlaks teha osakese omadusi ja olla kindel, kas tegu on tõesti Higgsi bosoniga. Senised tulemused on siiski suuresti kooskõlas nendega, mida teooria on osakese kohta ennustanud.

Higgsi bosoni otsimine on olnud viimaste aastate füüsikas üks olulisemaid eesmärke, kuna osake on standardmudeli poolt ennustatud osakestest ainus, mis oli veel leidmata. Standardmudel on domineeriv osakestefüüsika teooria, mis praegu kirjeldab osakestemaailma nähtusi kõige paremini. Higgsi boson on mudelis olulisel kohal, kuna on vajalik selgitamiseks, miks osakestel on mass.

Selle haruldase osakese leidmine oli Šveitsi ja Prantsusmaa piiril asuva superpõrgati LHC ehitamise üks peamine eesmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles