Nõgene: vaagisin ettepanekut väga pikalt

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Nõgene.
Paavo Nõgene. Foto: Kristjan Teedema

Täna uueks kultuuriministeeriumi kantsleriks nimetatud Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene ütles Postimehele, et mõtles kantsleriks hakkamise ettepaneku üle väga pikalt ning jõudis järelduseni, et tema praktilisest kogemusest võib ministeeriumis palju kasu olla.

«Ettepanek tehti aprillis ja kokkuleppele jõudsime alles eelmisel nädalal. Kaalukausi kallutas positiivsele poolele see, et mul on lühikese elu jooksul olnud vähemalt 15-aastane kogemus era- kui riigisektori kultuurivaldkonnas tegutsemisega,» ütles Nõgene, kes kantsleritoolile istub 2013. aasta algusest.

«Ma arvan, et see praktiline kogemus, mida on andnud Vanemuise juhtimine ning praktilised kogemused enne masu, masu ajal ja ka pärast masu tulevad ministeeriumi tööle kasuks. Kui kogemused jõuavad ministeeriumisse, osatakse asju näha natuke teise pilguga,» sõnas Nõgene.

Nõgene ütles, et tema puhul ei tasu karta seda, et ta soosiks mingit kindlat valdkonda, sest kantsler peab haldama tervet valdkonda. «Kindlasti ma pole see inimene, kes tunneb kõiki valdkondi hästi, ma arvan, et sellist inimest pole olemas. Kantsleril on ministeeriumis abis asekantslerid, kes on oma valdkonna asjatundjad.»

«Meeskonnatöötajana olen veendunud, et asekantslerite ja nõunikega saab olema hea koostöö selleks, et nimetada igale valdkonnale parimad suunad ja teha parimaid otsuseid. Seda, et üks valdkond saab eelistatud teisele, ei pea kartma ja see oleks väga vale. Valdkonda peab vaatama tervikuna.»

Nõgeneni sõnul on aga konkreetsetest plaanidest veel vara rääkida, sest pool aastat peab ta veel olema Vanemuise teatrijuht ning tegelema sellega, et paika saada Vanemuise viie aasta arengukava.

«Üldises plaanis tuleb hea seista selle eest, et Eestis tegutsevad kultuuriorganisatsioonid oleksid Eesti riigi poolt toetatud, jätkusuutlikud ja neile oleks ministeeriumi poolt tagatud kõik võimalused heaks arenguks kas seadusandlikul baasil või finantseerimise läbi,» rääkis Nõgene.

«Üks peamisi küsimusi on kindlasti see, et kas raha, mida on võimalik kultuurile panustada, on jagatud hästi ja selliselt, et rahast on organisatsioonidele ka piisavalt kasu, et oma põhikirjalisi eesmärke täita. Ma arvan, et need ongi peamised teemad, et tagada jätkusuutlik areng ja seista hea selle eest, et aidata kaasa erinevate kultuuriorganisatsioonide finantsefektiivsuse tõusule,» ütles Nõgene.

«Ükskõik kui vähe soovime rääkida rahast, siis paratamatult on raha üks abifaktor, mis üritab teatud eesmärke täita ja aitab kaasa sellele, et kultuurimaastik oleks võimalikult mitmekesine,» sõnas Nõgene.

Valitsus pikendas oma tänasel istungil kultuuriministeeriumi praeguse kantsleri Siim Suklese ametiaega selle aasta lõpuni ning nimetas 2013. aasta algusest uueks kantsleriks Paavo Nõgene.

Uue kantsleri ametiaeg kestab 31. detsembrini 2017. aastal.

Alates 2007. aastast juhib Nõgene Vanemuise teatrit, enne seda töötas ta teatris erinevatel ametikohtadel. Ta on SA Tartu Kultuurkapitali nõukogu liige ja SA Tartu Loomemajanduskeskus nõukogu esimees. Alates maist 2012. aastal on ta Eesti Rahvusringhäälingu nõukogu liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles