Keskkonnatasu hakkavad saama vaid seadust täitvad omavalitsused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügila.
Prügila. Foto: Martin Pau

Valitsus arutab homsel istungil keskkonnatasude seaduse täiendamist sättega, mis laseks saastetasu laekuda vaid nende kohalike omavalitsuste eelarvesse, kes on organiseerinud korraldatud jäätmeveo.

Sättega püütakse kohalikke omavalitsusi majanduslikult motiveerida täitma jäätmeseadusest tulenevat kohustust korraldatud jäätmeveo organiseerimiseks, mis on neil juba 2005. aastast, kuid mida paraku pole siiani teinud üle poole kohalikest omavalitsustest.

1. jaanuaril 2010 jõustuv säte seostab saastetasu kohaliku omavalitsuse eelarvesse laekumise kohaliku omavalitsuse korraldatud jäätmeveo organiseerimisega.

Sama eelnõu kohaselt alandatakse asbesti sisaldavate ehitus- ja lammutusjäätmete ladestamise saastetasumäära 10 kroonile tonni kohta. Varem oli see võrdne tavajäätmete tasumääraga ehk 133 krooni tonnist, mis oli liiga kõrge ja võis põhjustada mahukate ohtlike jäätmete illegaalset ladestamist.

Eelnõu ettevalmistajate hinnangul ei taga aga väike saastetasumäär ilma täiendava regulatsioonita ikkagi keskkonnaohutut ladestamist. Seepärast nähakse eelnõus ette, et asbestijäätmete ladestamisel nõuetele mittevastavas prügilas tuleb maksta 15-kordset saastetasumäära ja ilma loata ladestamisel 1000 korda suuremat tasu. Lubatud koguste ületamisel rakendatakse 500-kordset saastetasumäära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles