IMF langetab majanduskasvu prognoosi ja nõuab lisameetmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi juht Christine Lagarde.
IMFi juht Christine Lagarde. Foto: SCANPIX

Maailma majandusväljavaated on viimastel kuudel olnud murettekitavad, mille tõttu Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) langetab maailma majanduskasvu prognoosi ja nõuab lisameetmeid kriisi vastu võitlemiseks, ütles IMF-i tegevjuht Christine Lagarde reedel Tokyos uudisteagentuuri Direkt teatel.

Maailma majandusväljavaated on kehvemad, kui IMF kolm kuud tagasi prognoosis. Aprillis ennustas IMF maailma selle aasta majanduskasvuks 3,5 protsenti, kuid peatselt avaldatavas uues prognoosis tuelb Lagarde'i sõnul seda langetada. Edasine majandusareng sõltub tema sõnul aga väga palju poliitikute rakendatavatest abinõudest.

Lagarde rõhutas, et Euroopa kriisist väljatoomiseks on vaja teha lisajõupingutusi. Euroopa kriis pärsib lisaks Jaapani eksporti, mis niigi on tugeva jeeni tõttu surve all.

IMF juht hoiatas ka USA-d eelarvelõksu sattumast. See tähendab, et USA võib olla sunnitud 2013. aasta algul rakendama suuri eelarvekärpeid ning samal ajal lõpeb ajutiste maksulangetuste ja ergutusabinõude mõju. Nende kokkulangemine halvaks üldist majandustegevust.

Samas kiitis Lagarde hiljutisi «olulisi samme» eurotsooni kriisi ohjeldamisel, kuid hoiatas, et veelgi enam tuleb ära teha.

Lagarde tõi Tokyos peetud kõnes esile meetmeid, mille võtsid eelmisel nädalal vastu Euroopa liidrid Brüsselis peetud kohtumisel. Samuti kiitis ta Euroopa Keskpanga neljapäevast otsust langetada põhilist baasintressimäära 0,25 protsendipunkti võrra 0,75 protsendile ehk ajalooliselt rekordmadalale tasemele.

«IMF-i vaatenurgast usume, et (reformi) lõpetamiseks tuleb veelgi enam ära teha,» sõnas Lagarde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles