Forbes: Higgsi bosoni leidmine maksis ligi 11 miljardit eurot

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on näha Higgsi bosoni leidmiseks korraldatud CMS eksperimendi käigus tekkinud osakeste põrkumise jäljed.
Pildil on näha Higgsi bosoni leidmiseks korraldatud CMS eksperimendi käigus tekkinud osakeste põrkumise jäljed. Foto: SCANPIX

Majandusajakiri Forbes arvutas välja, et Suure Osakeste Põrguti (LHC) ehitamine ning sellega kaasnenud jooksvad kulutused, mis tehti Higgsi bosoni avastamiseks, ulatuvad 10,7 miljardi euroni.

Üleeile teatas Euroopa Tuumauuringute Ühiskeskus (CERN), et täheldati uus osake, mille kohta jäid väljaütlemised ettevaatlikuks, kuid füüsikakogukond tähistas seda kui hetke, mil avastati Higgsi boson.

Higgsi bosoni avastamiseks oli vaja kiirendada prootonite liikumist peaaegu valguskiiruseni, mille jaoks läheb vaja äärmiselt suurt hulka energiat. Selle jaoks ehitati LHC, mis on 27 kilomeetrit pikk ja asub saja meetri sügavusel maa all. Põrgutis on umbes 9300 magnetit, mis on jahutatud miinus 235,7 kraadini. See võimaldab prootoneid kiirendada 99,99 protsendini valguskiirusest.

LHC ehitamiseks kulus kümme aastat ning see läks maksma umbes 3,8 miljardit eurot. Põrgutis toimuvad mitmed erinevad eksperimendid nagu näiteks CMS ja ATLAS, mis avastasid Higgsi bosoni. CERN katab 20 protsenti eksperimentide kogukulutustest, mis küündivad 4,4 miljardi euroni aastas.

Arvutid mängivad CERNis väga tähtsat rolli. Nende peale kulub umbes 231 miljonit eurot. Aastane elektriarve on umbes 19 miljonit eurot. LHC jooksvad kulud on üle 800 miljoni euro aastas.

LHC pandi tööle esimest korda 2008. aasta augustis, kuid peatati parandustöödeks, mis toimusid 2009 aasta septembrist novembrini. Kõiki kulusid arvesse võttes läks Higgsi bosoni avastamine Forbes’i hinnangul maksma 10,7 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles