Väljakaevamised paljastasid Salmel kahe teraga mõõga

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogiadoktor Jüri Peets kaevamistel Salme külas, kust leiti viikingilaev inimsäilmetega.
Arheoloogiadoktor Jüri Peets kaevamistel Salme külas, kust leiti viikingilaev inimsäilmetega. Foto: Mihkel Maripuu

Saaremaal Salme teise muinaslaeva juures käivatel väljakaevamistel leidsid arheoloogid Jüri Peets ja Ragnar Saage nelja mõõga jäänused, millest üks kahe teraga mõõk on tõenäoliselt päris hästi säilinud.

Saage sõnul on seni leitud tüüpilist Salme materjali nagu mängunuppe, kilbitükke, nooleotsi, mis on segamini tänapäevase sodiga, vahendas Vikerraadio saade «Uudis+».

Kõige olulisemaks leiuks pidas ta kaheteralist mõõka, mis on kaitseraudadega ja ühes tükis. See olevat kuulunud muistsetele sõjameestele ja pandi hauda matuseohvrina kaasa.

«Leidsime kahe kaheteralise mõõga jäänused, üks on enamvähem terve ja see on praegu veel sees,» rääkis Peets Postimehele. «Ta on umbes 70-80 cm pikk ja raudkäepidemega ilus tüüpiline selle perioodi mõõk.»

Kuna mõõk on praegu veel maapinnas, ei ole siiski päris kindel, kui terve on ots. Õhtuks plaanitakse mõõk välja kaevata.

Lisaks mainitud mõõgale leiti üks kahe teraga mõõga teraots ja kaks ühe teraga mõõga käepideme osa.

«Kokku on nelja mõõga katked,» sõnas Peets. «Samapalju on leitud ka mängunuppe.» Lisaks leiti inimluid ja loomaluid. Salmel tuli välja kuue koera jäänused – nad pandi peremeestele hauda kaasa ja neil on isegi äratuntavad hukkamisjäljed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles