Chávez riigistab USA toiduhiiu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hugo Chávez.
Hugo Chávez. Foto: Reuters / Scanpix

Venezuela autoritaarsete kommetega liider Hugo Chávez andis eile jõustruktuuridele käsu hõivata USA põllumajandusgigandile Cargill kuuluv riisitöötlemisüksus, mille eest ta oli avalikkust hoiatanud juba eelmisel nädalal.


Korralduse vabriku natsionaliseerimiseks andis populistlik president ministrite nõukogu istungil, mida kanti üle televisioonis, vahendas AFP.

«Kuulake hästi, riik, seda korraldust, mille ma annan: alustage Cargilli sundvõõrandamise protsessi,» kuulutas ta, kutsudes samas korraldama ka «kohtulikku juurdlust» firma suhtes, mis on tema sõnul saanud hakkama «jultunud rikkumistega kõiges».

USA ettevõte on lubanud üritada Venezuela valitsusega läbi rääkida ja oma positsioone selgitada.

Chávez on alustanud suuremat sõda riisitootjate vastu, sest need keelduvat müümast oma toodangut riiklikult ette kirjutatud soodsate hindadega ning põhjustavat tootmisega manipuleerides toidunappust.

USA põllumajandushiid on tegutsenud Venezuelas juba pea veerand sajandit, sest esimene pasta- ja jahutehas avati riigis 1986. aastal. Praegu töötab kompanii sealsetes üksustes paar tuhat inimest.

Cargill kõrval on natsionaliseerimisega ähvardatud ka kohalikku suurima ettevõtte Polari omanikke ning juba mõne päeva eest võeti üle mõned selle kompanii riisiveskid, märkis Reuters.

OPECisse kuuluva Venezuela valitsusel on pärast pikki külluseaastaid tekkinud rahapuudus, sest nafta hinnad on maailmaturul järsult langenud. Sellega on riigis kaasnenud aga ka uus natsionaliseerimiste laine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles