Prantsuse võimud vaigistasid Kariibi saare mässu palgatõusu abil

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guadeloupe töölised nõudsid miinimumpalga tõusu.
Guadeloupe töölised nõudsid miinimumpalga tõusu. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse võimud suutsid Kariibi meres asuvas Prantsusmaa meretaguses piirkonnas Guadeloupes elukalliduse pärast puhkenud rahutused lõpetada palgatõusu abil.

44 päeva eest populaarses turismisihtkohas puhkenud üldstreik muutus vägivaldseteks rahutusteks, kus pinged tumedanahaliste ja Euroopast pärit ettevõtjate vahel nõudsid ka ühe ametiühingutegelase elu, vahendas AFP.

Emamaa nõustus meretaguse departemagu protestijate põhinõudmisega suurendada miinimumpalka 200 euro võrra, samuti langetatakse mitmesuguste toidukaupade ja teenuste hindasid, kirjutas Le Figaro.

«Meie jaoks on see võit, kuid see on alles esimene samm,» ütles Guadeloupe ametiühingute ja töölisorganisatsioonide liider Elie Domota.

Eelarveminister Eric Woerthi sõnul läheb sõlmitud kokkulepete täitmine Prantsusmaa võimudele maksma 200 kuni 250 miljonit eurot.

Euroopa Liidu koosseisu kuuluv Prantsusmaa meretagune departemag Guadeloupe koosneb viiest Väikeste Antillide saarest, mille tavapärast elurütmi kahe kuu eest puhkenud üldstreik oluliselt häiris, sest streigi tõttu oli suletud suur osa teenindus- ja haridusasutusi.

Üldstreik jätkub aga teisel Prantsusmaa koosseisu kuuluval Kariibi mere saarel Martinique´is, kus töölised nõuavad samuti kõrgemaid töötasusid, et tulla toime elukalliduse tõusuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles