Kati Kusmin: Baltika pikk kahjumisolek ei hirmuta mind

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Kusmin.
Kati Kusmin. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

ETKst Baltikasse suunduv Kati Kusmin ütleb, et jätab ETK maha heas finants- ja turupositsioonis ning Baltika kauakestnud kahjumis virelemine ei tundu hirmutav. «Näen, et Baltikas on toimumas murrang,» ütleb ta.

Kas te lahkute ETKst omal või ettevõtte algatusel? Või ostis Baltika teid üle?

Lahkumine ETKst on minu algatus. Baltika ei ostnud mind üle. Mind ei ole üldse kerge rahaga üle osta, ma pole selle peal väljas. Kui kolm aastat tagasi ETKsse tulin, oli mul mitmeid pakkumisi, mille hulgas ETK pakutav töötasu ei olnud kõige suurem. Otsin eelkõige huvitavat tööd ja põnevaid ettevõtteid.

Mida ise peate enda kõige suuremaks saavutuseks möödunud aja jooksul ETKs?

Kõige suurem tulemus on ehk see, et praeguses konkurentsisituatsioonis, mis on jaekaubanduses väga-väga tihe, on ETK oma poodide võrguga säilitanud liidripositsiooni Eesti turul. See on tubli tulemus, sest valdav osa ETK kauplusi asub maapiirkondades.

Eelmine aasta lõppes ETKl tervikuna küll väikeses kahjumis, kuid kui vaadata ühistuid eraldi, on majandusseis tugev. Ja see on hea tulemus, mis näitab, et turuliidri positsiooni on hoitud kahjumeid kandmata.

Suur asi oli eelmise aasta lõpus oma maksekaardi turule toomine. Kolleegid teevad taolisi asju koostöös pankadega, aga meil on ta täitsa enda asi.

Kas on raske olla juht taolises võrdlemisi segase ärimudeliga ettevõttes nagu ETK seda on?

Meil jah ei ole see ärimudel levinud, aga vaatame näiteks Soomes SOK, kes tegutseb seal üliedukalt. Samalaadsed ettevõtted on edukad kõikides Skandinaaviamaades. Kindlasti on ta majanduselu rikastav. Juhil on palju tegemist igasuguses ettevõttes, sõltumata kas see on ühistu, osaühing või aktsiaselts.

Millisena te ETK tulevikku näete - kas ta suudab vastu panna välisomanikega kettide konkurentsile?

Ma loodan, et ta peab vastu. Sest majanduslik seis on ettevõttel tugev ja kindel. Konkurents ei lähe küll kergemaks, see on selge. Tänasel toidukaubandusturul on 5 suurt tegijat, kellest keegi ei taha alla anda ja kõik otsivad oma nišše.

Kas teid ei hirmuta, et Baltika on üle 3 aasta juba pidevalt kahjumis olnud?

Kõik minu juhitud ettevõtted on olnud suured ja igaüks neist on olnud huvitavas arenguseisus. Mulle tundub, et Baltika on viimase 1,5 aastaga teinud tugevat sisemist tööd oma kulude ja jaevõrguga ning paistab, et nende töö hakkab praegu vilja kandma. Nii et vastus on, et ei hirmuta.

Millal Baltika kasumisse jõuab?

Ei oska öelda, ma praegu olen veel ETKs, seda peate Meelis Milderilt küsima. Me ei ole seda küsimust ka temaga arutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles