Vennapoeg: Iisrael tappis Arafati polooniumiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina president Yasser Arafat 2004. aasta juulis.
Palestiina president Yasser Arafat 2004. aasta juulis. Foto: SCANPIX

Pikaaegse Palestiina liidri Yasser Arafati vennapoeg süüdistas täna Iisraeli oma onu surnuks mürgitamises radioaktiivse polooniumiga.

«Süüdistame Iisraeli Yasser Arafati tapmises, mürgitades ta surmava ainega,» ütles Nasser al-Qidwa AFP-le. Ta pidas silmas polooniumi, mille jälgi hiljuti Arafati riietelt leiti.

«Need, kes atentaadi eest vastutavad, tuleks võtta vastutusele ja kohtu alla anda,» ütles Qidwa, kes on ühtlasi Yasser Arafati Fondi president.

Poloonium on äärmiselt mürgine aine, mida kasutati ka endise Vene spiooni Aleksandr Litvinenko tapmiseks 2006. aastal Londonis.

Palestiina ametnikud väitsid juba Arafati surma ajal 2004. aasta novembris, et Iisrael mürgitas teda, kuid esialgne uurimine välistas surma põhjustena vähi, aidsi või mürgitamise.

Väide, et Prantsuse haiglas 75 aasta vanuses surnud Arafat mürgitati, pälvis taas tähelepanu sel kuul, kui uudistekanal Al-Jazeera lasi Šveitsi ekspertidel uurida Arafati riideid ja muid isiklikke esemeid. Uurimus leidiski nendelt kõrgel määral polooniumi.

François Bochud uurimuse läbi viinud Lausanne'i ülikooli kiirgusfüüsika instituudist ütles Al-Jazeerale, et selleks, et olla kindel, kas Arafat mürgitati, tuleks testida ka tema säilmeid.

Kõrged Palestiina ametnikud on öelnud, et on nõus Ramallah's maetud Arafati ekshumeerimisega, kui pere selleks loa annab. Qidwa ütles täna, et omastel pole selle vastu midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles