EKRE: riigikohus kukkus läbi põhiseaduse viimase kaitseliinina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohus kukkus ESM-i põhiseaduslikuks tunnistades konstitutsiooni viimase kaitseliinina läbi ning toetab koos valitsuse ja parlamendiga Euroopa Ühendriikide teket, leiab Eesti Konservatiivne Rahvaerakond oma avalduses.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) peab ülimalt kahetsusväärseks riigikohtu otsust tunnistada ESM leping Eesti põhiseadusega kooskõlas olevaks. Riigikohus andis erakonna hinnangul sellega valitsusele ja riigikogule rohelise tule eesti rahva vaeseks maksmiseks ajaliste ja numbriliste piiranguteta. Rahvaerakond seab endale eesmärgiks tühistada võimalikult kiiresti Eesti osalus kõikides lepingutes, mis euroala võlgu eestlastele laiendavad.

«Riigikohus näitas oma otsusega – küll napi enamusega, aga siiski, et on sarnaselt valitsusele ja riigikogule tööriistad Euroopa Ühendriikide ehitamisel ning läbi kukkunud iseseisva Eesti riigi põhiseaduse viimase kaitseliinina,» ütles erakonna esimees Margo Miljand.

«Ühtlasi märgib riigikohtu neljapäevane otsus selget lõppu õigusriigile Eestis, sest kui kõrgeimal kohtul õnnestus sobitada ESM juriidiliselt kooskõlla meie põhiseadusega, siis pole maailmas mitte midagi, mis ei sobiks kokku Eesti põhiseadusliku korraga – meie põhiseadus ei tähenda enam midagi ega kaitse mitte millegi eest. Edaspidi on kõik vaid valitsuse päevavajaduste rahuldamise küsimus ja kodanikel pole oma õiguste ja huvide kaitsel mitte millelegi apelleerida. Me võime samuti tõdeda, et võimude lahusus on tänases Eestis sõnakõlks,» rääkis Miljand.

«Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on seisukohal, et nüüd, kui ESM on kohtu poolt kuulutatud puhtalt poliitilise otsuse küsimuseks, on see leping samavõrd tühistatav, kui kehtima pandav,» selgitas EKRE juhatuse liige Mart Helme.

«Meil pole illusioone, et praegune Riigikogu koosseis jätkab 1940. aasta Riigivolikogu vaimses jäljes ning kiidab eesti rahvale hukutava ESM lepingu heaks. Konservatiivne Rahvaerakond seab oma tähtsaimate poliitiliste eesmärkide hulka saavutada lepingu võimalikult kiire tühistamine poliitilise protsessi käigus,» sõnas Helme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles