Guadeloupe edu julgustas ka teisi Prantsusmaa asumaid mässama

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Prantsusmaa koosseisu kuuluvas Réunioni pealinnas Saint-Denis.
Meeleavaldus Prantsusmaa koosseisu kuuluvas Réunioni pealinnas Saint-Denis. Foto: AFP / Scanpix

Kariibi meres asuva Prantsusmaa meretaguse piirkonna Guadeloupe edu läbirääkimistel emamaa võimudega, ärgitas ka teisi asumaid nõudma paremaid palgatingimusi.


44 päeva kestnud üldstreigi järel nõustusid Prantsuse võimud Guadeloupe ametiühingute ja töölisorganisatsioonide põhinõudmisega suurendada miinimumpalka 200 euro võrra, et inimesed tuleksid toime elukalliduse tõusuga, vahendas AFP.

Teist kuud jätkub üldstreik Guadeloupe naabersaarel Martinique´is, mis kuulub samuti Prantusmaa koosseisu ja mille elanikud nõuavad kõrgemaid töötasusid.

Lisaks Kariibi piirkonna meretagustele departemangudele puhkesid rahutused ka India ookeanis asuvas Réunionis, mille pealinnas Saint-Denis olid politseinikud meeleavaldajate laiali ajamiseks sunnitud kasutama pisargaasi, teatas BBC News

Sajad agressiivselt meelestatud noored loopisid korratagajaid kivide ja muu kättesaadavaga ning takistasid tänavatele rajatud barrikaadide tõttu liikluse.

Meeleavalduse korraldajate teatel kogunes 800 kilomeetri kaugusel Madagaskarist asuva vulkaanilise tekkega saare pealinna 35 000 protestijat, kuid kohalike võimude andmetel oli meeleavaldajaid 12 000, kirjutas Le Figaro.

Meeleavaldajad nõudsid miinumumpalga tõstmist 200 euro võrra ning tarbekaupade ja teenuste hindade vähendamist. Ametiühingud on ähvardanud alustada üldstreiki, kui nende nõudmistele vastu ei tulda.

Prantsusmaalt on rahututele saartele saadetud sadu julgeolekutöötajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles