Poolat tabas mitu võimsat tornaadot

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-ja Lääne-Poolat tabasid üleeile tugevad keeristormid, mille tagajärjel sai surma vähemalt üks ja vigastada kümme inimest ning hävis mitusada hektarit metsa.

Kohaliku meedia teatel tabasid Poolat tornaadod, mis Ühendriikides kasutusel oleva kuuepallilise Fujita-Pearsoni skaala järgi liigituvad F2 kategooria tormideks. Tuule kiirus ulatub sellistes 50-70 meetrini sekundis ehk kuni 250 kilomeetrini tunnis.

Võrdluseks 2000. aasta juulis Rakveret tabanud ja ühe inimelu nõudnud tornaadot, mida peetakse viimaste aastakümnete võimsamaks keeristormiks Eestis, on eksperdid liigitanud F3 piirimail asuvaks trombiks ehk kategooria tugevamaks.

Poolat tabanud tormi tagajärjel hukkus 60-aastane mees, kes sai surma oma Wycinki asulas asuvas suvekodus, mis tormi tagajärjel kokku varises.  

«Mees paigaldas veetoru. Ta püüdis tornaado eest varjuda ja jooksis maja lähedal. Keeristorm oli nii tugev, et maja varises talle peale. Ta sai koheselt surma,» selgitas päästetöödel osalenud Mieczylaw Torlop.

BBC teatel said tormides enim kannatada Kujawy-Pomorze ja Wielkopolska vojevoodkond, kus hävis sadakond kodu. Turistide seas populaarses Bory Tucholskie rahvuspargis hävitas torm aga hinnanguliselt 400 aakrit metsa.

«Ma olen siin olnud metsavaht 37 aastat, kuid ma pole kunagi midagi sellist näinud,» kirjeldas Janusz Kaczmarek Poola Raadiole antud intervjuus.

«Ma elan purustatud ala keskel, kuid ma polnud kodus,» lisas Kaczmarek. «Keeristorm säästis mu kodu, kuid kõik ülejäänud majad piirkonnas on jäänud ilma katusteta,» ütles ta, lisades, et metsa on mahalangenud puude tõttu peaaegu võimatu pääseda.

Poola Raadio teatel sai tormis vigastada vähemalt kümme inimest. Samuti kadus tormi tagajärjel elekter ning häiritud oli ka liiklus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles