Raidma: NATO peab rõhutama artikkel 5 toimimist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp..
NATO lipp.. Foto: AP / Scanpix.

Tänasel riigikogu riigikaitsekomisjoni ja Suurbritannia parlamendi kaitsekomisjoni liikmete kohtumisel leiti, et NATO peab rõhutama liikmesriikide kaitsmisest rääkiva artikkel 5 toimimist.

Mõlemad pooled leidsid, et NATO peab andma selge signaali, et kollektiivkaitsest rääkiv artikkel 5 toimib, jätmata selleks mingit kahtlust, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Riigikaitse komisjoni esimehe Mati Raidma sõnul peab NATO olema nähtav ja tema sõnum selles osas selge.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni tänasel kohtumisel Suurbritannia parlamendi kaitsekomisjoniga olid kõne all kahe riigi kaitsekoostöö ja julgeolekuolukord pärast Venemaa Gruusia konflikti.

Briti parlamendisaadikute sõnul on nende eesmärk mõista, missugused on Vene-Gruusia konflikti tagamaad ja mis Venemaal täpselt toimub. Kohtumisel toimus elav arutelu NATO kollektiivkaitse nähtavusest ning mõjust Euroopa ja Venemaa suhetele.

«Kuna Suurbritannia kaitsekomisjoni delegatsioon tuli just Moskvast ning riigikogu riigikaitsekomisjoni delegatsioon Washingtonist, oli hea võimalus jagada kohtumistel kogetut ja seda just Euro-Atlantilise julgeolekukeskkonna võtmes. Meie sõnumi ühese mõistmise nimel on taolised parlamentaarsed kahepoolsed kohtumised väga olulised. Erinevate vaadete ja poliitikate maailmas ei ole ükski seisukoht iseenesestmõistetav, vaid vajab argumenteeritud arutelusid,» märkis riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma.

Tänasel kohtumisel rõhutati Eesti ja Briti kaitsejõudude head koostööd Afganistanis
ja sidemeid läbi Eesti Vabariigi 90 pikkuse ajaloo. Mõlemad pooled kinnitasid, et
Afganistani puhul on tegemist Eesti ja Briti reaalse ja eduka sõjalise koostööga,
mis toetub kahe riigi ühistele väärtushinnanguile. Kõne all oli ka NATO roll uues julgeolekusituatsioonis ning Gruusia ja Ukraina võimalused NATOga liituda.

Raidma hinnangul on oluline jätkata dialoogi NATOga liitumise küsimuses nii Gruusia kui ka Ukrainaga, vaatamata teatud tagasilöökidele Gruusias ja Ukraina ebakindlusele.

Lisaks peab Euroopa Gruusia sündmusi silmas pidades palju aktiivsem olema oma naabruspoliitikas, seda ka Aserbaidžaanis, Armeenias, Moldovas ja Valgevenes.

Briti parlamendi kaitsekomisjoni tänase kohtumise eesmärgiks on ette valmistada
julgeolekupoliitiline raport, mis puudutab NATO ja Venemaa suhteid ning püüab
selgusele jõuda, kuidas Venemaa välis- ja julgeolupoliitika mõjutab Suurbritannia ja
NATO riikide julgeolekut.

Tänasel kohtumisel osalesid lisaks Mati Raidmale riigikaitsekomisjoni liikmed Trivimi Velliste, Jaak Salumets ja Lauri Laasi, Briti parlamendi kaitsekomisjoni esindasid aseesimees David Crausby ning komisjoni liikmed David Borrow, Brian Jenkins ja Robert Key.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles