Gandhile kuulunud esemed müüdi oksjonil 22 miljoni krooni eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuue aastakümne eest hindu fanaatiku käe läbi surnud India vabadusvõitleja Mahatma Gandhi isiklikud asjad müüdi oksjonil 1,8 miljoni dollari ehk 22,2 miljoni Eesti krooni eest.


Hindude suure vaimse juhi ja tuntud humanisti asjadest pandi oksjonile tema kuulsate prillide kõrval ka sandaalid, taskukell, taldrik ja kauss. Kõikide esemete uueks omanikuks sai India ärimees Vijay Mallya, kes lubas need annetada oma kodumaale, kirjutas Telegraph.

«Ma olen kindel, et indialased on väga rõõmsad, et Gandhile kuulunud esemed jõuavad tagasi kodumaale,» ütles Mallya pärast võidukat enampakkumist. Tõenäoliselt pannakse esemed välja pealinnas New Delhis asuvas Gandhi-nimelises rahvusmuuseumis, vahendas AFP.

Kõigest mõni tund enne New Yorgis toimuma pidanud oksjoni algust soovis asjade senine omanik miljardär James Otis oksjoni katkestada, sest see tekitas Gandhi kodumaal suurt vastuseisu.

«Ma ei soovinud kunagi, et minu oksjon põhjustaks nii suuri vaidlusi,» ütles California ärimees Otis, kes avaldas lootust, et asjade uue omaniku oleks heaks kiitnud ka Gandhi ise.

Indialaste hinnangul on esemed osa India rahvuspärandist, mida on kohatu oksjonile panna, sest Gandhi ise ei hoolinud maisest rikkusest. Avalikkus nõudis India valitsuselt koguni oksjonil osalemist, et Gandhile kuulunud esemed kindlasti kodumaale jõuaksid, kuid valitsus otsustas sellest keelduda. Sellele vaatamata jõuavad esemed tagasi Indiasse.

1869-1948 elanud Gandhi on eelkõige tuntud India vaikiva meeleavalduse eestvedajana, kelle juhtimisel kõndisid paljud hindud 400 kilomeetrit Ahmedabadist Araabia mere äärde soola järele, et protestida brittide seatud soolamaksu vastu. Niinimetatud soolamarss oli üks esimesi teetähiseid Briti impeeriumi langusel, mis viis India iseseisvumiseni 1947. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles