Talud näitavad maaelu võlusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Mehed saavad uudistada talutehnikat, naised linnulaulu saatel õues kohvi juua ja kooki süüa, lapsed vasikale ja lambale pai teha ning põhupallide otsas ronida – kõike seda ja rohkematki pakub sel pühapäeval kõigile huvilistele 14 talu.
Lõuna-Järvamaa Koostöökogu ja Järva Arengu Partnerite koostööprojekt, avatud talude päev Järvamaal, hõlmab kümmet Järvamaa ja üht Harjumaa talu, lisaks Seidla tuulikut, Kalamatsi meiereid ja A. H. Tammsaare muuseumi mail asuvat Tammsaare-Lõuna talu.
«Idee on pärit Ahvenamaalt, kus avatud talude päeval käis tohutult rahvast. Mõtlesime, et ka Järvamaa on põllumajanduspiirkond ja miks mitte seda samamoodi tutvustada,» selgitas Lõuna-Järvamaa Koostöökogu tegevjuht Ülle Leesmaa. «Kõik teavad, et maaelu on raske, aga tahame ka selle teist külge näidata – maal on mõnus! Ehk mõnele hakkab nii meeldima, et otsustabki linnast ära kolida.»
Sobiva programmi saab igaüks ise kokku panna, esimesest talust antud voldikusse saab igas uues kohas kleepsu lisada. Kõik voldikute täitjad osalevad külastusmängus ja võivad võita loosiauhindu.
Lisaks toimub ka fotokonkurss, kus valitakse välja parim foto igast talust.
Fotokonkursi ja külastusmängu auhinnad antakse üle 13. oktoobril Tallinnas Kesk-Eesti toodete turul Ülemiste keskuses.

Talud:

Tammsaare
Lõuna talu
Alates keskpäevast toimub igal täistunnil ringkäik, kus saab uudistada vanu taluhooneid (aastast 1886) ja kuulata lugusid nende ajaloost. Kohalikud käsitöölised näitavad oma toodangut ja avatud on ka Tammsaare muuseum.

Seidla
tuuleveski
Kes veel ei tea, kuidas tuule jõul viljaterast jahu saab, võib Seidlas tegutsevas vanas Hollandi tuulikus seda oma silmaga näha.
Kell 14 pakub veskirahvas sooja koduleiba, Vilve Väikeköök külasuppi ja küpsetisi.



Kuriste talu
Valastis
(seakasvatus, põllundus)
Talu ootab külalisi kell 18, et tutvustada maaharimistehnikat ning näidata, kuidas kasvavad õnnelikud sead ja teised loomad. Miks mitte pärast seda lõkke ümber mõtteid vahetada?

Kalamatsi
meierei
(kitsejuustu tootmine)
Väikeses talumeiereis, kus valmib omatoodetud kitsepiimast toorjuust, saab ringi vaadata kella 14st 16ni. Kitsejuustu pakutakse kohapeal proovida ja seda saab ka kaasa osta.
Jõeääre
talu  
(aiandus)
Jõeääre tallu on oodatud kõik, kel huvi näha taimedega värvimist ja taimedega värvitud lõngast käsitööd või kes tahaks taluturult kaasa osta värsket toidukraami ja mett. Avatud on kohvik, käsitöö näitusmüük ning töötoad.

Kuriste talu
Väike-Karedal
(piima- ja teraviljatootmine)
Talupere näitab lahkesti oma 95 lüpsilehma ja kahe lüpsirobotiga piimafarmi ning nüüdisaegset põllutehnikat, lubab vasikatele pai teha, pakub maitsta piima ja Valio piimatooteid ning räägib huvilistele talu ajaloost.

Holdre talu
(lambakasvatus)
Lastele pakub kindlasti huvi vaadata ringisibavat kanakarja, teha lammastele pai ja oma käega marju noppida.

Rehela talu
(aiandus)
Kell 10, 13 ja 15 saab ringkäigul taluaiaga tutvuda ning õppida hooldama vanaema õunaaeda.
Uudistamiseks on väljas taluperemehe ilmavaatlusandmed ja Mäeküla minevikust kõnelevad ajaloolised leiud. Pakutakse talutoitu, lapsed saavad kiikuda  ja batuudil hüpata.

Liiva talu
(aiandus, puidutöötlemine)
Kes tahab puutöö kallal nokitseda, näiteks tööriistakasti või lindude pesakasti meisterdada, selle jaoks on Liiva talu just see õige  koht. Seal saab ka aiatraktoril vigursõitu teha (kell 12) ning väärt kraami koju kaasa osta: letil on värsket köögivilja ja maitserohelist, mett ja käsitööd, lisaks esitlevad prouad heegeldatud suvekübarate kollektsiooni (kell 12) ning Koluvalma talu peremees keedab lambarasvast seepi (kell 14). Kes pole kunagi näpunööri pununud, see saab nipid selgeks kell 13 algavas töötoas.

Käära talu
(veisekasvatus)
Kes ei tahaks traktorikärus mööda karjateid tuuritada, imetleda loodusvaateid, näha veisekarja, heinategu, heinavedu ja viljakuivateid? Just sellise vahva ringsõidu saab teha Käära talus.

Ale talu
(teravilja- ja rapsikasvatus)
Igal täistunnil kella 11st 16ni teeb peremees talus ringkäigu, maitsta saab vanaemade retseptide järgi tehtud toite, kuulata kohalike meeste pillimängu, uudistada põlde ja talutehnikat, osta kaasa Raismikuoja mahetalu teraviljatooteid ja sõita veoauto GAZ AA kastis Rehela talusse. Käsitööselts Käbedad esitleb taluteemalist näitust.

Takkasaare talu
(lüpsikari)
Talupere näitab, kust tuleb poeletile piim ja lubab uudistada oma lehmi, kitsi ja kodulinde. Meestele võiks huvi pakkuda talutehnika, naistele käsitöönäitus, talukohvik pakub kohvi kõrvale kohalike perenaiste küpsetisi. Lapsi meelitavad peale ATV-sõidu ka põhupallid, mille otsas võib ronida ja hüpata nii kuis süda lustib.

Põllemaa-Saare talu
(lüpsikari, lihaveised)
Talus saab näha lüpsilehmi ja lihaveiseid, hobusega ratsutada, ATVga sõita, põhupallidel ja batuudil hüpata ning proovida, kas naturaalne piim maitseb teisiti kui poest ostetu.

Lisaks ootab külalisi ka Võtikmetsa hobi- ja turismitalu Harjumaal Kõue vallas Lööra külas. See pakub võimalust kaasa lüüa rohketes töötubades: õppida saab makrameed, kõlavöö tegemist, märgviltimise töötoas valmib mobiilitasku, pakutrüki töötoas kaunistatakse poekott, klaasvitraaži töötoas õpitakse Tiffani vitraaži, veel saab kududa süstikpitsi ja teha õuemööblit.
Taluhoovis on püsti lastetelk, kus saab meisterdada pakuputukaid, maalida kividele lepatriinusid, joonistada ja voltida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles