Sutrop: eesti keele uuendamise korda tuleb muuta

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sutrop.
Urmas Sutrop. Foto: Liis Treimann

Eesti keele instituudi direktor Urmas Sutrop ütles, et emakeele seltsi juunikuised keeleuuendusotsused on iseenesest mõistlikud, kuid teda häirib, et uuendusi ei arutata läbi Eesti keelenõukoguga.

«Rõhutan, et Eesti keele instituut ei ole osalenud nende otsuste vastuvõtmisel, mida teeb ühiskondlik organisatsioon emakeele selts,» sõnas Sutrop Vikerraadio saatele «Uudis+».

Ta põhjendas, et seltsi keeletoimkond on pelgalt klubiline asutus, mistõttu tuleks kirjakeele normi sätestamise korda muuta nii, et otsused kooskõlastataks enne eesti keelenõukoguga, mis on kõige tähtsam eesti keele hea käekäigu eest vastutav institutsionaalne kogu.

Värsked keeleuuendused on Sutropi hinnangul mõistlikud, kuid sõnastatud keeruliselt ega suurenda vabadust keelekasutuses. Keeleuuenduste miinuseks peab instituudi juht ka seda, et kolmes muudatusotsuses on juttu reeglite üleminekuperioodist, kuid perioodi pikkust ei ole määratud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles