Pärnu restoranides rullub lahti maailma toidukaart

Lenel Karu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia toitu pakkuv Steffani on tuntud ka väljaspool kodulinna, seetõttu on restoran nii suvel kui talvel toidunautlejaid täis. Hea toiduga kaasneb Steffanis ka meeldiv teenindus. Pildile jäid seekord Aveli Stimmer ja Krisly Lilleväli.
Itaalia toitu pakkuv Steffani on tuntud ka väljaspool kodulinna, seetõttu on restoran nii suvel kui talvel toidunautlejaid täis. Hea toiduga kaasneb Steffanis ka meeldiv teenindus. Pildile jäid seekord Aveli Stimmer ja Krisly Lilleväli. Foto: Urmas Luik

Kui suvi toob Pärnusse külalisi igast maailmanurgast, siis suvepealinna restoranide köökideski valmivad maailma eri nurkade hõrgutised. Pärnus on esindatud paljude riikide toidukaart, näiteks Iiri, Armeenia, Mehhiko, Argentina, Ameerika, Venemaa, Gruusia, Itaalia, Prantsusmaa, Hollandi ja kodumaine Eesti köök. Pärnu Postimees valis nende hulgast tutvustamiseks kuus rahvuskööki ja -restorani.

Venemaa

Juba 11. aastat tutvustab slaavi toite trahter Postipoiss Pärnu südalinnas. Peakokk Monika Rosin soovitab proovida kahte rooga naaberriigi köögist maitseelamuste saamiseks.

Klassikaline venepärane roog, mida Postipoisis tingimata proovima peab, on borš (pildil). Trahter serveerib seda tainakaane all, põnevust lisavad seened ja mustad ploomid.

Teine Vene köögi ahvatlus, millest mööda vaadata ei saa, on Siberi pelmeenid. Juhataja Meeri Froši sõnade järgi valmistavad Postipoisi kokad pelmeene koha peal käsitsi ja nende täidis koosneb nii sea- kui veiselihast, sibulast ja küüslaugust.

Gruusia

Musta mere äärest toob suvepealinna soojust ja eksootikat Gruusia restoran Kolhethi. Georgia ja Kaukaasia toidukultuuri iseloomustab peakokk Manana Keburia arvates kõige paremini kaks hõrgutist.

Esimene Gruusia päritolu toit Kolhethis on badrizani (pildil). Salapärase nime all on omavahel kombineeritud praetud baklažaan, Kreeka pähklid ja küüslauk.

Juhataja Andri Arula jutu järgi pakub samuti põnevust iidne mägilaste roog khinkali, mis välimuselt sarnaneb pelmeenidega, kuid täidisesse kuuluvad seen, juust, vürtsikas liha, sibulad ja küüslauk.

Holland

Kui hing ihkab Hollandi toitu, on õigeim koht minna Hansalinna. Ainulaadset võimalust grillida liha 400kraadise kuumusega laavakivil ei paku ükski teine Pärnu restoran. Meeldejäävateks maitseelamusteks soovitab peakokk Marco Keldermans proovida kahte populaarset Hollandi rooga.

Esimene Hollandi köögist pärit hõrgutis on geahaktbal ehk lihapallid, mis on parimad Dijoni sinepiga. Kuigi lihapallid võivad alguses tunduda tüüpilised, kinnitas restorani juhataja Liina Valdas, et tulpide ja tuulikute maal valmistatakse neid teistmoodi kui mujal. Maiuspala, mida Hansalinnas veel proovida tasub, on Arretjesi kook (pildil), mis koosneb küpsistest, võist, suhkrust, munast ja kakaost. Igas provintsis lisanduvad põhikomponentidele eri lisandid.

Prantsusmaa

Vahemere maitseid, luksust ja Prantsuse kööki saab nautida Ammende villas. Peakokk Marko Lumera ütles, et kasutab oma toitudes tooraineid nii kohalike taludest kui otse Prantsusmaalt.

Prantslaste üks lemmikuid on part, Ammende restoran serveerib praetud pardimaksa selleri-viinamarjamoosi, banaanipüree, meekrõbuski ja vürtsikate pähklitega.

Teine menukas roog on Lumera kinnitusel küülikurulaad küülikukastme, lahtise raviooli, aedviljade, sinepiseemnete ja vanilli-laimilehevahuga (pildil).

Argentina

Argentina restoran La Boca on oma toidukaardil rõhunud grilltoitudele. Juhataja Heli Toomsalu teatel kasutatakse eri lihasid ja grillitakse taldrikule seatud lisandidki. Pearoogade näiteks toob ta lambavarda, mida La Bocas serveeritakse kapparitega.

Teise Argentina hõrgutisena nimetab Toomsalu beef peperbot’i ehk veiseliharulli (pildil), mis on täidetud seente, juustu ja paprikaga.

Itaalia

Saapamaa kööki esindab Pärnus mitu restorani. Suvepealinna tuntuimale Itaalia restoranile Steffani pakub konkurentsi Si-Si.

Juhataja Kaja Remmel iseloomustas Itaalia kööki eelkõige pitsade, pastade ja antipasti ehk eelroogade kaudu. Eelroogade hea näide on Remmeli arvates bruschetta – röstitud või grillitud sai oliiviõli ja küüslauguga. Kuigi tõlkes tähendab see kõrbenud saia, ei ole Si-Si röstitud ciabatta’l kõrbemaitset ja vürtsi lisab tomati-küüslaugukate.

Pole Itaaliat ilma pastatoitudeta ja Remmeli sõnade kohaselt varieeruvad need seinast seina, kuid klassikalist Itaalia kööki iseloomustab pasta carbonara, mis koosneb spagettidest, peekoni-munakastmest ja Parmesani juustust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles