ERR: raamatukogude filmivalikut piiravad keerulised lepingud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatukogu. Foto on illustreeriv.
Raamatukogu. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Raamatukogudest saab endiselt füüsilisel kandjal filme laenutada, kuid valik koosneb peamiselt kodumaisest toodangust, kuna välismaiste filmitootjatega on keeruline lepinguid sõlmida.

Näiteks Tartu linnaraamatukogus tehti eelmisel aastal ligi 34 000 filmilaenutust ja sealse muusikaosakonna juhata Meeri Salu hinnangul on laenutajate kontingent väga lai – alustades teaduritest ja lõpetades eluheidikutega, vahendab ERR Uudised.

Raamatukogu direktori Asko Tamme sõnul pole viimaseid kassahitte laenutusriiulitelt siiski mõtet otsida, sest raamatukogudel pole võimalik välismaiste filmitootjatega laenutuseks vajalikke lepinguid sõlmida.

Eesti filmide osas on olukord Tamme kinnitusel aga lihtsam ja nii moodustabki raamatukogude filmivaliku peamiselt kodumaine toodang – Tartu linnaraamatukogu on lepingud sõlminud Tallinnfilmi, Eesti Rahvusringhäälingu, Eesti Joonisfilmi ja lisaks veel mitmete pisemate tegijatega.

Kesine valik välismaist filmiklassikat on Tamme sõnul murekohaks raamatukogudes üle Eesti, kuna maaletoojate pakutav valik on tema hinnangul liiga väike ja ka sellest pole kõike võimalik saada laenutusõigusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles