Padasoomäel mässab mättarahvas

Katre Tatrik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pokukojas kostüümiproovis keerutab pokupoiss Mihkel Kallaste pokutüdruk Laura Niilsi. Nende taga istuvad (vasakult) Sander Rebane ja Kaija Maarit Kalvet.
Pokukojas kostüümiproovis keerutab pokupoiss Mihkel Kallaste pokutüdruk Laura Niilsi. Nende taga istuvad (vasakult) Sander Rebane ja Kaija Maarit Kalvet. Foto: Kristjan Teedema

Alates möödunud laupäevast elab kamp Viljandi kultuuriakadeemia tudengeid Võru- ja Põlvamaa piiril metsas Pokukojas. Noored kehastuvad pokudeks suve­lavastuses «Pokumäng», et neid vaatama tulnud lastega laulda ja lustida.

Peamiselt TÜ Viljandi kultuuriakadeemia esimese kursuse teatrikunstitudengitest koosnev trupp on juba nädala Po­kumaal elanud ja saanud tõelisteks pokuekspertideks.

Küsimusele, mida noored on pokudelt õppinud, vastas osatäitja Mihkel Kallaste, et tema üllatuseks söövad pokud läbi jalgade. «Kui olen laval, olen mõelnud kõik maitsed läbi taldade,» ütles Kallaste.

Uudishimulik rahvas

Lavastaja ja juhendaja Jaanika Juhansoni sõnul on nädalaga kõige rohkem poku nägu läinud aga Fatme Helge Lee­vald, kellele meeldisid pokud hullupööra juba lapsena. «Eks see on vist väiksena nii, et meeldib see, mida vanemad ette loevad, ja mulle loeti po­kusid meeletult palju,» ütles Leevald.

Lavastuses väikest pokut kehastav Kaija Maarit Kalvet rääkis oma rollist nii: «Kui vaadata Edgar Valteri raamatuid, on seal igal pool väikene tegelane, kes jääb alati eraldi ülejäänud kambast, kes midagi koos uurib. Ta paistab pidevalt midagi küsivat, sest pole veel päris täpselt aru saanud, kuidas pokumaailm töötab.»

Mättarahvas pärib üldse palju, aga väike poku teeb seda veel eriti.

Lavastus on sündinud Po­kumaal kohapeal läbi improvisatsiooniharjutuste ja mängude. Kõik liikumised ja laulud on välja mõelnud teatritudengid ise. 
 
Vihmaga on arvestatud

Suvelavastuse algul saab publik vastused küsimustele, kes on pokud ja kust nad tulevad. «Lugu algab sellega, et pokud ei saa enam vanas kohas elada ja asuvad uut kodu otsima,» jutustas Jaanika Ju­hanson.

Lõpuks jõuavad pokud Puuko, kelles võib ära tunda ka Edgar Valteri, õuele. Kuidas arenevad pokude seiklused, saab teada Pokumaal.  

Etendused, mida plaanitakse mängida värskes õhus, kaasavad ka publiku. Trupp on valmis ka lausvihmaks, siis mängitakse Pokukojas lavastuse kohandatud varianti.

Pokumäng

• Täna esietendub Pokumaal Edgar Valteri pokuraamatute ainetel helge muusikaline fantaasiamäng lastele koos lastega.

• Lavastaja on TÜ Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud Jaanika Juhanson.

• Mängivad kultuuriakadeemia tudengid Fatme Helge Leevald, Imbi Türk, Kaija Maarit Kalvet, Kristjan Lüüs, Laura Niils, Mihkel Kallaste, Sander Rebane ning Linda Vaher EMTAst.

• Etendused on sel ja järgmisel reedel, laupäeval ning pühapäeval kaks korda päevas algusega kell 13 ja 17.

• Sissepääs kuni kolmeaastastele lastele tasuta, 3–12-aastastele 2,5 ja täiskasvanutele 5 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles