Kurke aitab korjata imemasin

Tiina Kaukvere
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taluperemees Kaarel Põdra valmistatud motoriseeritud lavats ja kondiauruga korjajad eile Metsatare kurgipõllul.
Taluperemees Kaarel Põdra valmistatud motoriseeritud lavats ja kondiauruga korjajad eile Metsatare kurgipõllul. Foto: Sille Annuk

Ehkki jahedad ilmad pole kurgimajandust soosinud, vurab Võrumaal Antsla külje all kurgikombain, mille mootoriks 14 inimkätt.

Antsla vallas Rimmi külas Metsatare talus elab tegus perekond Põder, kes oma kasutuses oleval 220 hektari suurusel põllumaal igal aastal uusi katsetusi teeb.

Kui tunamullu otsustasid perepea Kaarel Põder ja perenaine Anneka Põder, et kurgipõlluks piisab 0,3 hektarist, siis tänavu haljendavad kurgitaimed juba ühe hektari suurusel platsil.

Töö lihtsustamiseks ehitas Kaarel Põder kevadel kurgitaimede istutamiseks metsaistutustorud, mille üks ots teeb maasse augu, samal ajal kui teisest otsast istik mulda prantsatab. Kogu hektari istutamisele kulus tänu säärastele abivahenditele mitme päeva asemel kuus tundi.

Kui põllukurk valmima hakkas, oli teada, et vaja läheb taas pereisa nuppu, et ehitada korjamislavats. Nüüd vurabki kurgivagude vahel uus kurgikombain, peal kõhutamas seitse korjajat, kes on pehmenduseks enda alla lebomatid visanud.

Lõug toetatakse matile ning käed korjavad kärmelt enda all looklevalt vaolt värsket kurki, mida visatakse enda ees olevatesse kastidesse.

Loo täisversiooni loe paberlehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles