Marti Aavik: kahurväelane Jüri Pihl

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Peeter Langovits

Muidugi oli Korsikalt pärit Napoleon Bonaparte taiplik, analüüsides eelkäijate vigu ja leides iga vastase jaoks parajaid nippe. Nutikus polnud siiski ainus isikuomadus ega üksnes kahurväelase arvutamisoskus see eelis, mis tegi korsiklasest võitja.

Selleks, et pöörata Pariisi tänaval kahur rojalistide vastu ning anda tuld, tuld ja tuld, nii et soolikad lendavad, oli küllap tarvis hiigelannustes häbematut otsusekindlust. Keskendumist valitud eesmärgile ja vahendile, surudes inimlikud kõhklused kõrvale. Lahendused võivad ju olla ilmselged ja õpikust, aga ometi on ajalugu triiki täis kahtlevaid inimesi. Sihikindlad, ühtaegu hämmastavad, julgustavad ja hirmutavad.

Ma ei näe põhjust, miks ei võiks näiteks liikluses hukkunute arvu järsku vähenemist Jüri Pihli siseministriks oleku ajal seostada tema otsusekindlusega. Pealtnäha lihtsa, ent siiski ju täppistulega probleemi südamesse. Mis takistas ta eelkäijaid sama tulemuslikult tegutsemast?

Nüüd on Pihlist saanud sotside esimees. Jõuline vastandumine mitte üksnes Keskerakonnale, vaid ka koalitsioonikaaslasest Reformierakonnale on igati loogiline samm. Kahurituli, mida eelkäijad pole julgenud avada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles